Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska idrottsföreningar samla in återvinningsförpackningar

Ett helt nytt sätt att bli av med hushållens återvinningsförpackningar ska prövas inom Östersund - Frösön. Det är företaget Idrottskassan som tillsammans med idrottsföreningar runt kommunen erbjuder hushållen att bli av med allt som ska återvinnas, som papper, plåt, glas och plast.

Annons

– Vi kommer att ha en smyglansering här i Östersundstrakten, säger Emelie Virding, som jobbar åt Idrottskassan. Första hämtningen blir den i början av juli och efter det kommer vi samla in förpackningar hos hushållen en gång i månaden.

Själva hämtningen av förpackningarna ska olika idrottsföreningar stå för och i första skedet är det IFK Östersund, Ope IF, Jämtland basket och Frösö IF som är klubbarna som står för insamlingen av de speciella påsar som de hushåll som utnyttjar tjänsten kommer att få.

För varje värvad medlem till Idrottskassan får idrottsklubbarna 25 kronor. Sedan får de också 50 kronor för varje hämtning. Hushållen i sin tur betalar 200 kronor i månaden för tjänsten.

•Varför hämtar föreningarna inte soporna hos kunden utan mellanhänder och tar 200 kronor själv?

– Det känns tryggt att ha ett företag bakom sig. De står för alla omkostnader, säger Mats Portinson, Frösö IF. Vi tycker ändå att vi får en bra slant till föreningen genom det här samarbetet.

Först ut är alltså Jämtland men så småningom är det meningen att hela landet ska var med i återvinningstjänsten. De insamlade returförpackningarna kommer inte att gå till återvinningsstationerna utan Idrottskassan ska ha egna insamlingsstationer.

– Förutom att föreningarna tjänar pengar så gör vi miljön en tjänst när vi hjälper vi hushållen med sorteringen av återvinningsmaterialet, säger Emelie Virding.

•Hur mycket tjänar Idrottskassan på den här återvinningen?

– Vi har stora omkostnader med inköp av nya släpvagnar och de speciella påsar som ska användas. Dessutom går det bort 40 kronor per kund i moms, så från början blir det väl ingen större vinst, säger Virding.

Hur många som redan har anslutit sig till tjänsten redan vill hon inte heller avslöja.

– Det hela är så nytt än och antalet är inget som vi vill gå ut med så här i början.

Johan Andersson från Frösö IF, är en av de ungdomar som ska hjälpa till att samla in återvinningsförpackningarna.

– Det här är klart bättre än att sälja bingolotter, säger han. Det ger mer pengar till föreningen.