Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska fisken få vandringsmöjligheter

För 12 miljoner kronor ska det göras möjligt för fisk att vandra fritt mellan Storsjön och Näkten.

Det är länsstyrelsen som beviljats EU-stöd för att bygga så kallade faunapassager mellan kraftverken i Billstaån för att öppna vandringsvägar för fisken. Det är en del av ett större projekt där också Locknesjön och Revsundsjön ingår. Totalt satsas 35 miljoner kronor.

Billstaån rinner från Näkten till Storsjön. Det finns i nuläget fyra olika vandringshinder för fisk i Näkten; dammar i anslutning till kraftverken i år och den damm som reglerar vattenstånden i Näkten. Det är öring och harr, andra fiskarter men även bottendjur i ån som till exempel insekter och kräftdjur som hindras att röra sig fritt.

Under 2012 renoverade Jämtkraft vattenkraftverket Billsta. Det försågs med ny turbin, ny generator och ny styr- och kontrollutrustning.

Jämtkraft lägger sex miljoner kronor på projektet.

– Jämtkraft har en miljöfond där vi har avsatt pengar till åtgärder för att stärka den biologiska mångfalden och liknade aktiviteter som går utöver den lagstiftning som styr vår verksamhet, säger Tommy Borgh, i ett pressmeddelande.