Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska det byggas multiarena

I går satte Östersunds kommunfullmäktige ner foten. Det ska byggas en ny multiarena i staden. Och den ska byggas på Stadsdel norr. Därmed har en av kommunens allra största investeringar någonsin inletts.

Den nya multiarenan beräknas kosta knappt 250 miljoner kronor. Men kalkylen är fortfarande mycket osäker. Prislappen kan hamna så lågt som 210 miljoner kronor men också så högt som 280 miljoner kronor. I dag finns ett grovt förslag som anger vilka idrotter som ska rymmas i arenan och ungefär hur den kan konstrueras, men någon detaljerad planering finns ännu inte. Kommunfullmäktige har i samband med gårdagens beslut satt igång en process där 10 miljoner kronor avsätts för att projektera inför det framtida bygget.

Byggkostnader och kostnader för driften av arenan blev också en mycket het fråga i debatten inför gårdagens beslut. Centerpolitikern Ulf Edström var starkt kritisk till det förslag som majoritetspolitikerna tagit fram. De ekonomiska kalkylerna, eller bristen på dessa, liknade mest en parodi ansåg han.

– Vi ska bygga för 240 miljoner och ägnar en sida i utredningen åt ekonomin. Det är bedrövligt och ansvarslöst och okunnigt. Vi börjar precis som när vi byggde badet. Vi går lite på måfå. Vi börjar precis som när vi byggde stortorget. Vi går lite på måfå.

Inte bara Ulf Edström var kritisk till arenaförslaget. Majoritetspartiernas företrädare – socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister – blev hårt ansatta under debatten. Många av motståndarna klev upp i talarstolen för att påpeka bristerna med det liggande förslaget. Flera folkpartister var missnöjda med att partiet inte fått vara tillräckligt delaktigt i utredningsarbetet. Moderaten Pär Jönsson ansåg att majoriteten gick på en onödig konfrontationslinje. Andra oppositionspolitiker ansåg att hela processen varit ett spel för gallerierna. Att majoriteten, med kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) i spetsen, redan på förhand bestämt var arenan skulle ligga, eventuellt i samråd med Fältjägaren fastigheter som utvecklar Stadsdel norr.

Folkpartiets Mats El Kott kritiserade majoritetens företrädare för att de valt ett sämre alternativ inom Stadsdel norr. Enligt honom hade parkeringsytorna mitt emot skidstadions skjutvall varit en bättre placering. Han kunde inte förstå varför kommunen inte krävt att få använda dessa markytor i stället för det lutande och sumpiga alternativet R3.

– Jag vill ha besked vad det här är för smussel. Jag tycker att kommunfullmäktige ska sätta ner foten och välja den bästa platsen, inte bara bocka och buga för Daniel Kindberg.

Oppositionens företrädare var överens om att det liggande förslaget var dåligt. Däremot kunde de inte enas om en gemensam linje i frågan. Folkpartiet körde sitt race och hävdade att den nya arenan borde samordnas med den planerade satsningen på ett så kallat vinterpalats på Mittuniversitetets campusområde. Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna ansåg att slakteritomten intill skidstadion skulle vara den bästa placeringen av en ny arena. I de båda alliansförslagen så skulle den nya arenan inte innehålla någon satsning på bandyn, kanske inte heller någon hall för gymnastikidrotterna.

Många kämpade alltså hårt för att stoppa arenaförslaget. Men när det kom till omröstning så blev beslutet ändå att en den nya arenan ska byggas på Stadsdel norr intill Jämtkraft arena i det område som tidigare kallats för R3. Multiarenan ska rymma tre ishockeyrinkar, en bandyplan och en hall för gymnastik. Projekteringen ska starta omgående och den slutliga finansieringen av arenan ska beslutas till hösten.