Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska den förbjudna Åremjölken säljas

På lördag ska den olagliga Åremjölken börja säljas för 20 kronor litern i Station Åre. Mjölkautomaten är redan installerad och klar.

Det är Åre Bondgård i Såå, som i höstas återuppstod ur den konkursade Såå Mjölkgård, som står bakom försöket att sälja opastöriserad mjölk i automat i Åre, trots att Livsmedelsverkets regler inte tillåter det. I Station Åre, alldeles utanför Icas kassor, står automaten installerad och klar.

Klockan två på lördag ska försäljningen börja och frågan alla ställer sig nu är: vad kommer att hända då?

Kommer tilltaget att stoppas? Och i så fall hur?

Frågan är just nu öppen och på polisstationen i Järpen håller man som bäst på att reda ut begreppen tillsammans med sakkunniga på kommunens miljökontor.

En sak är klar: polisen kan i varje fall inte på egen hand gå in och beslagta apparaten.

– Så vad som kommer att hända vet vi inte än. Det jag kan säga är att det är ett bötesbrott, säger Erik Norlander, vice närpolischef i Järpen.

På Åre bondgård är man förstås fullt medvetna om att man inte får sälja opastöriserad mjölk på det här viset. Men Jörgen Andersson, som driver frågan om en lagändring tillsammans med övriga delägare i företaget, har liten förståelse för Livsmedelsverkets negativa inställning i frågan eftersom det finns många andra livsmedel som får säljas trots att det medför betydligt högre hälsorisker, som spenat och böngroddar.

Han menar också att det är en framtidsfråga för de få mjölkbönder som finns kvar i Åre kommun. De kan inte överleva på att bara sälja "anonym bulk".

"Så när Åre Bondgård nu begår en olaglig handling på lördag och säljer färsk obehandlad Fjällmjölk i Åre så är det en symbol för viljan att strida för jordbrukets framtid i de här fyra församlingarna", skriver han i ett pressmeddelande.