Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska de svarta stenarna (kanske) åter bli gula

Till veckan är det meningen att de gula stenarna på Stortorget i Östersund som nu blivit svarta åter ska bli gula. Men det finns tvivel hos både sanerarna och tillverkarna om det går att få till samma färg som var ursprungstanken.

En del av de gula betongstenarna som pryder Stortorget sedan i höstas har fått en svart yta. Några läsare har hört av sig till LT och påpekat att de svarta stenarna blir fler och fler. Anledningen till den svarta färgen är, enligt tillverkaren Betonggjuteriet i Pilgrimstad, kalkutfällningar som gör att stenen ändrar färg. Produktionschefen Roger Götesson säger att det är lika naturligt som att vissa plankor har mörka fläckar efter kvistar.

– Vi har beställt en sanering av stenarna nu till veckan och naturligtvis hoppas vi att stenarna åter ska få den ursprungliga färgen. Men om det fungerar fullt ut vill jag låta vara osagt.

Götesson menar att stenarna aldrig kommer bli så gula som arkitekten tänkt från början.

– Det säger sig självt att när man går på en ljus yta så mörknar den så småningom. Hade jag fått bestämma så skulle kommunen valt en annan färg på stenarna, kanske brunt eller grått.

Kostnaden för saneringen har Betonggjuteriet tagit på sig.

– Det gör vi som en good will. Det är inget som vi är skyldig att göra, säger Götesson

Olle Sandström är delägare i företaget Sanerarna i Östersund, som tagit på sig att tvätta stenarna. En vecka beräknar de att hålla på.

– Vi gjorde en provyta för ett tag sedan och resultatet var godkänt. Nu ska vi rengöra stenarna på de värsta ställena, utanför gamla saluhallen och utanför teatern. På andra platser med svarta stenar har vi inte fått något uppdrag att sanera, säger han.

Sandström berättar att företaget använder ett syrabaserat tvättmedel som med högtryck sprutas på stenarna.

– Det blir betydligt bättre, men om den svarta beläggningen kommer tillbaka är svårt att säga, men risken finns.

Sandström säger också att den svarta beläggningen inte bara beror på utfällningar.

– Det är vanlig smuts, gamla tuggummin och spår efter bildäck. Egentligen borde torget tvättas varje år, men det blir nog för dyrt för kommunen, tror han.