Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska dasset bli utställningslokal

Det gamla prästgårdsdasset på Rödön, som stått på samma ställe sedan i början av 1900-talet, flyttades i dag med lyftkran och trailer. Den nya hemvisten för dasset är vid kyrkstallarna, 300 meter från dess nuvarande plats.

– Det som gör den här byggnaden så intressant är just att det är ett gammalt dass, säger projektledaren Karl-Erik Jonasson från Rödöns hembygdsförening. Just dass har vi gömt undan och talar inte gärna om. Därför vet vi egentligen inte så mycket om dassets historia utan vi efterlyser personer som kan berätta. Vi vet att huset är kulturellt värdefullt och att dassets äldsta delar är från 1700-talet och att det tidigare har stått på ytterligare en plats innan det kom hit för drygt 100 år sedan.

Karl-Erik Jonasson berättar att en del av dasset hade ett rum med tre sittplatser.

– Men prästen hade en egen avdelning dit bara han fick gå. Klasskillnaden fanns även på utedassen förr i världen.

Karl-Erik berättar om en rolig detalj i hemlighuset:

– Vi hittade en lång rad med krokar och undrade vad de var till för. Nu vet vi svaret. Prästfamiljen förvarade alla skinn- och pälskläder på dasset. Det var för att malen inte tyckte om den speciella dasslukten och lät därför skinnkläderna vara i fred.

När byggnaden, som väger sju ton, lyftes upp på den väntande trailern så bar det iväg över ängen mot fastare mark. Den stora bilen med huset som last svajade betänkligt och några av åskådarna skrek till när det såg som farligast ut. Väl ute på vägen var telefontrådarna för låga men efter lite krångel så kunde färden fortsätta och nu står dasset bredvid den grund som ska byggas för ändamålet. I slutet av hösten ska ett nytt lyft göras då huset lyfts på den nya grunden.

– Vad vi ska använda byggnaden till är väl inte riktigt klart, men en idé är att använda dasset till utställningslokal, säger Karl-Erik Jonasson.