Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sjunker elpriset

Måndagen blir en tryggare dag för landets elförsörjning.

Annons

Tack vare mildare väder minskar den hårda belastningen på nätet och elpriset sjunker.

– Det ser mycket lugnare ut jämfört med förra veckan. Vi kommer att ha en del förbrukning, men det pareras av att temperaturerna stiger, säger Maria Jäderberg, kommunikationschef på Svenska Kraftnät.

Trots att många företag och skolor drar igång sin verksamhet på måndagen blir alltså elförbrukningen lägre. Som mest beräknas den ligga på 25 500 megawattimmar mellan klockan 17 och 18 på måndagen – drygt 1 000 megawattimmar lägre än på fredagen. Skillnaden motsvarar produktionen i en kärnkraftsreaktor under en timme.
Resten av veckan ska inte heller innebära några problem för elförsörjningen, så länge temperaturen inte sjunker igen.
– Men vi följer naturligtvis utvecklingen noga, med fyra SMHI-prognoser per dag, säger Maria Jäderberg på Svenska Kraftnät.
Trots att fredagen innebar en stor ansträngning för det svenska elnätet slogs inte rekordet i energiförbrukning från den 5 februari 2001. Under en timme förbrukades då 27 000 megawattimmar.

Efter förra veckans toppnotering kommer också elpriset att sjunka. Det så kallade spotpriset sjunker från fredagens drygt 304 öre till 88 öre på måndagen. Men de senaste dagarnas höga pris kommer ändå att märkas i elräkningen för kunder med rörligt avtal, tror Sigge Eriksson, chef för Vattenfall privatkunder.
– Snittpriset kan nog hamna 10 öre högre än under december, vilket skulle motsvara 300 kronor extra för en villaägare. Om man har en svag ekonomi är det klart att det kan slå hårt.
Hur elpriset utvecklas framöver är omöjligt att sia om, menar han.
– Det beror på tillgång och efterfrågan, och hur vädret blir. Om det blir kallt kan vi räkna med ett högt pris under flera månader framöver.

Mer läsning

Annons