Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu siktar Trångsviksbolaget på fler människor och fler företag

Det har gått tio år sedan Trångsviksbolaget bildades. 50 företag har blivit 85 och cirka 450 invånare har blivit ungefär 550.

Det berättar Per Åsling, styrelseordförande i Trångsviksbolaget och riksdagsledamot (C).

På måndagen uppmärksammades de tio år som gått med öppet hus på flera av företagen i bygden, företagar- och hantverksutställning på bygdegården, seminarium och senare på kvällen bolagsstämma.

Satsningen i bygden växte fram ur negativ spiral med bland annat utflyttning och minskade arbetstillfällen. Kärnan är företagares, ideella organisationers, skolans och alla invånares delaktighet.

Resultatet så här långt är bland annat stor aktivitet på bygdegården och verksamheter kring det samt företagssatsningar som lett till fler företag och fler invånare i bygden.

En punkt i tioårsfirandet var ett seminarium på temat generationsskifte. Jöran Hägglund, näringsminister Maud Olofssons statssekreterare, fanns på plats för att ge en bild av regeringens arbete i frågan.

– Det är en av de stora frågorna vi står inför i och med 40-talisterna som går i pension, säger Jöran Hägglund.

Hans främsta tips till företagare som funderar på generationsskifte är att börja planera i tid.

– Man måste ha perspektiv och planera för ett generationsskifte i god tid, oavsett om det gäller ett skifte inom familjen eller att sälja till en utomstående, säger Jöran Hägglund.

Han pratade också om regeringens långsiktiga arbete för generationsskifte, bland annat främjande av entreprenörskap på olika nivåer i skolans värld och ett projekt om kvinnligt företagande.

Daniel Wikberg har snart suttit ett år på Trångsviksbolagets vd-stol. Ett projekt som han arbetar med just nu är en modell för att underlätta generationsväxling.

– Det handlar inte bara om att sälja. Den som slutar måste också få en bra pension och klara sig ändå. I Trångsviksbolaget vill vi helst att företagen ska finnas kvar här och inte flytta, säger Daniel Wikberg.

Per Åsling har lång erfarenhet av Trångsviken, både när bolaget inte fanns och under de tio år som det funnits. En naturlig fråga att ställa honom är vad han ser för Trångsviksbolaget de kommande tio åren.

– Vi ska jobba mer med bostäder och hoppas bland annat på att bygga längst in i viken, där Millersågens verksamhet fanns förut, säger Per Åsling.

Det finns en plan för 20-talet bostäder i området.

– Vi har fortfarande som en utgångspunkt att få fler människor och fler företag här och i länet, säger Per Åsling.

– Vi ska också arbeta ännu mer med att sprida det vi gjort här, till exempel genom uppdraget vi fått av KK-stiftelsen, att bli samhällsentreprenörer.