Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu seglar skeppen till Gaza

Annons

Efter mer än ett års förberedelser når i dagarna projektet ”Ship to Gaza” sitt första mål när det svensk-grekiska fartyget ”Sofia”, tillsammans med sju andra fartyg i ”Freedom flotilla”, når Gaza med över 5 000 ton last – framför allt byggnads-, skol- och sjukvårdsmateriel – till den behövande befolkningen där. Projektet är helt finansierat av frivilliga donationer och en direkt folk- till folkaktion inspirerad av ”Ship to Bosnia” på 1990-talet. Med fartygen följer närmare 500 passagerare, framför allt parlamentariker, kultur- och mediarepresentanter från ett 50-tal länder, och tanken är att denna första resa skall bli starten på ett utbyte mellan folken i våra länder och befolkningen i Gaza.

Eftersom ”Ship to Gaza” är ett fredligt, lagligt och humanitärt projekt är det oroande att medborgargrupper i Israel, och möjligen också den israeliska regeringen, nu planerar att försöka stoppa fartygen. Det är därför viktigt att den svenska regeringen, och regeringarna i övriga berörda länder, klart deklarerar att israeliska regler inte gäller på internationellt vatten och att man tänker vidta nödvändiga åtgärder i den händelse våra resenärer skulle riskera att drabbas av några som helst aktioner från israelisk sida.

Gunnar Olofsson, ordf Göteborgs Palestinagrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel