Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu muckas det igen i Östersund

I dag muckar 40 soldater från sin militära grundutbildning på Frösön. Utbildningen har varit helt frivillig och de flesta vill på något sätt fortsätta arbeta inom Försvarsmakten.

Annons

För tre månader sedan ryckte 43 meniga soldater in för att få en grundläggande utbildning inom det militära. De flesta hade en mer eller mindre vag uppfattning om vad utbildningen skulle innebära. I dag, tre månader senare, vet de. De flesta verkar vara nöjda med sin tid som soldater och bara tre personer valde att hoppa av utbildningen.

Plutonschef Christer Andersson berättar att 31 av de kvarvarande 40 soldaterna redan har anmält ett intresse för att söka sig till hemvärnet. Ytterligare fem vill gå vidare direkt och söka sig vidare inom försvaret för att bli anställda soldater eller officerare.

– Jag är jättenöjd med resultatet. Om inte annat så har vi 40 positiva ambassadörer som kan tala gott om utbildningen.

Andreas Ejdersund från Bräcke hör till de som vill fortsätta inom försvaret. På frågan vad som lockar honom svarar han:

– Vad är det som inte lockar? Jag vill se var min gräns ligger. Försöka göra saker bättre och förbättra för de som finns omkring mig.

Han tycker att utbildningen har varit bra men också att det varit för mycket dötid och för lite tid till vissa delar.

– Strid i bebyggelse hade vi bara en helg. Jag skulle velat ha mer tid där. Speciellt om man ska söka till utlandsstyrkan och placeras i exempelvis en stad där man måste klara av vissa situationer.

Även Agnes Wredenberg från Östersund tycker att utbildningen kunde ha varit mer effektiv men är i stort sett nöjd med vad hon lärt sig.

– En viktig sak är att jag har lärt mig att handskas med människor i alla möjliga situationer. Det här att fungera i grupp har varit en viktig del.

Hon säger att hon för tillfället är ganska nöjd med det militära livet och ska satsa på sin utbildning och skidskytte den kommande tiden.

– Jag kommer nog att vänta något år och se hur det känns då, säger Agnes Wredenberg.

Fotnot: Muck utläses vanligen som Militär utryckning i civila kläder