Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu lyfter vi kulturen i Östersund!

I dag fattar kommunfullmäktige i Östersund beslut om flera investeringar för det framtida kulturlivet. Debattörerna vill satsa på ny konsertsal, utökad kulturskola och ett Nationalmuseum norr.

Kultur är livsviktigt; för oss människor för att uttrycka oss, växa och utvecklas, för en stad eller plats för att vara en bra plats att bo och besöka. Kulturen ska utmana och provocera, men också skapa lugn och harmoni. En stad med rikt kulturutbud är en rik stad.

Östersund har redan idag ett brett kulturutbud, med flera scener för teater och musik. Vi har en kulturskola som är öppen för alla barn. Vi har museum, bibliotek och ett rikt föreningsliv.

Nu tar vi ett nytt kliv framåt, och under nästa mandatperiod gör vi en stor satsning på kultur, för att göra Östersund och östersundarna ännu rikare.

Kulturskolan är väldigt populär, och erbjuder undervisning i bland annat musik och teater. Det är ändå många barn som aldrig kommer i kontakt med kulturskolan av olika anledningar, och många som vill delta måste stå i kö. Nu satsar vi från och med nästa år på att bredda rekryteringen till kulturskolan, nå fler barn, och också kunna ta in fler barn i undervisningen. En miljon kronor till Kulturskolan ska möjliggöra det, en utökning av verksamheten med nästan 10 procent.

Diskussion och utredning av ett kulturhus har pågått ett tag, och vi har beslutat att dels rusta upp Storsjöteatern så att den blir en modern teater som kan ta emot flera typer av föreställningar, och dels att bygga en ny konsertsal, något som länge har efterfrågats. De investeringarna gör vi åren 2016-2018. Var konsertsalen ska placeras, och exakt vad den ska rymma är inte klart, men med en tydlig tidsplan blir det lättare att arbeta.

Jamtli blev 2013 årets museum, och vi är väldigt stolta över det. Tanken på att utöka Jamtliområdet med en filial till Nationalmuseum, ett Nationalmuseum Norr, har nu börjat ta form på allvar. Vi vill naturligtvis bidra till det, och ser fram emot en invigning 2016-2017.

De här satsningarna tillsammans kommer att ge boende och besökare möjligheter till ännu fler kulturupplevelser, och våra institutioner, kulturutövare och föreningar kommer att få fler och bättre möjligheter att synas.

Kulturen får Östersund att växa!

Karin Thomasson, MP

Ann-Sofie Andersson, S

Carina Asplund, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel