Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kräver personalen på Svegsmon nytt kylrum

Kylrummen på Svegsmon, där avlidna människor förvaras, är trångt och svårjobbat för personalen. I somras var det nära att en avliden ramlade av en bår.
– Vi har påpekat det här i flera år utan att det hänt något, säger Chandani Stener, skyddsombud på avdelningen Björken.

Tillsammans med två andra skyddsombud på äldreboendet Svegsmon, Eivor Persson på avdelningen Nymon och Susanne Westberg som jobbar natt, har hon skrivit en så kallad 66a anmälan som nu nått Arbetsmiljöverket.

– Vi vill att vår arbetsmiljö ska vara säker, att vi ska slippa flera moment som innebär risk för vrid- och belastningsskador, säger Chandani Stener.

Bårarna i kylrummen staplas på höjden i fyra våningar och trots att det finns en lift så måste personalen ofta jobba ovanför axelhöjd för att skjuta in bårarna på plats. Det är ont om utrymme och i det inre kylrummet går det inte att komma runt, eftersom bårarna står mot en vägg. Personalen kan bara jobba från ett håll.

Det har hänt att bårens hjul glider av skenan när den avlidne ska föras på plats och det innebär risk för att personalen helt enkelt tappar den avlidne på golvet, eller på sig själva.

I anmälan beskrivs just en sådan incident. När en avliden i somras skulle tas ut ur kylrummet åkte hjulen av skenan och båren höll på att välta. Nu fastnade båren när den glidit ut en halvmeter utanför kylen och den avlidne låg kvar, men kyldörren gick inte att stänga. Det här var mitt i juli. Personalen fick kalla på fastighetsansvarig för att åtgärda problemet.

– Vi har påpekat problemen i kylrummen i flera år utan att något hänt. Men incidenten i somras var det som fick bägaren att rinna över. Då bestämde vi oss för att skriva en 66a-anmälan, säger Eivor Persson.

Under förra veckan så gjorde kommunen en skyddsrond av kylrummet och skyddsombuden hoppas på förbättringar.

– Det är bra att de kommer hit och får se själva hur det är, säger Eivor Persson.

Vad vill ni ha för åtgärd?

– Vi vill ha ett kylrum där man kan rulla in bårarna i bredd, där de inte behöver staplas på varandra, säger Chandani Stener.