Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kostar det även på längden i Åre

Gratisdagarna är över för längdåkare i Åredalen. I vinter införs obligatorisk avgift för att använda längdspåren i Björnen, Duved och Ullådalen.

Annons

Från att ha varit helt gratis för några år sedan har längdåkare de senaste säsongerna levt i något slags mellanland där man kunnat åka gratis men med väldigt dåligt samvete. Ett märke på skidorna har visat vilka som betalat säsongskort, vilket förra året kostade 300 kronor, om man inte hade skipass hos Skistar, vilket gav viss rabatt.

Men den frivilliga avgiften till föreningen Spår och leder har inte täckt de kostnader som föreningen har för att preparera spåren. Man har bara fått in 200 000 kronor, vilket är långt ifrån de 1,2 miljoner prepareringen kostar. Dessutom vill man kunna utveckla längdåkningen med mer elljus och nya spår.

Därför inför destinationsbolaget Åre Destination AB en striktare policy samtidigt som priserna höjs. På Åredagen förra veckan förklarade Natasha Westling från Åre Destination det nya systemet, där alla som använder spåren måste betala:

Ett säsongskort kostar nu 500 kronor, med 20 procents rabatt om man också har Skistars skipass. Veckokort kostar 250 kronor och dagskort 60 kronor. Barn under 16 år åker gratis.

Men trots att det nu blir obligatoriska avgifter ska det fortfarande vara ett snällt system. Enligt Westling ska ledvärdar finnas till hands för att informera, ingen ska bli avvisad för att man missat att betala, det blir heller inga straffavgifter.

Det ska, med andra ord, fortfarande vara lätt att vara gäst i Åre.