Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer posten senare

Postens verksamhet påverkas ständigt av minskat brevantal och utveckling av maskiner. Som en följd av det kommer bland annat tiderna för postutdelning att förlängas inom Östersunds tätort.

– Det är en tuff bransch där vi alltid måste tänka på hur vi kan effektivisera och förbättra verksamheten. Volymtappen har pågått så pass länge att vi kan hantera det, säger Tomas Josefsson, postchef i distrikt Jämtland.

Sedan 2001 har volymtapp varit ett faktum för Posten varje år och bidragit till nedskärningar och omorganisationer. De mest konkreta förändringarna i nuläget är att brevbärarnas utdelningstid ska förlängas med 1 - 1,5 timmar inom tätorter för att de ska kunna behålla sina heltider. Det innebär att den sista posten delas ut senast klockan fyra på eftermiddagen en normal dag i Östersund. Förändringen ska träda i kraft i sin helhet februari 2011 och berörda kunder kommer att meddelas. Lantbrevbärarens turer kommer också att bli längre. Teknikutvecklingen påverkar även omläggningen genom att en stor del av sorteringsarbetet nu kan göras maskinellt.

– Maskinerna kan ha upp till 50 procent av breven sorterade i brevbärarens gångordning innan utdelning och utvecklingen väntas uppgå till 75 procent om några år. Det gör att en del av brevbärarens inomhus arbete försvinner. För att behålla åtta timmars arbetsdag måste vi minska antalet turer och förlänga de som blir kvar.

Några drastiska uppsägningar kommer i dagsläget inte ske som en följd av färre turer. Det kommer i stor grad att lösa sig genom pensionsavgångar och omplaceringar, uppger Josefsson.

En annan förändring som Posten lobbar för är omställningen till fastighetsboxar. De innebär att hushåll i flerfamiljs hus får sin post i brevlådor längst ned i fastigheten istället för i brevinkastet. I dagsläget har cirka 20 procent av flerfamiljshusen i Östersund fastighetsboxar.

– Det ger ett effektivare arbete, men är framförallt en arbetsmiljöfråga. Förslitningsskador på knän är vanligt hos brevbärare så vi försöker få fart på den utvecklingen.

Josefsson kan bara spekulera i hur framtiden vidare ser ut för Posten.

– Om regeringens nya postlag går igenom står vi inför omfattande förändringar eftersom konkurrensen på marknaden då ökar, säger han.

Andreas Lander arbetar som brevbärare inom Östersunds tätort och påverkas varje år av de förändringar som sker till följd av minskad brevmängd och mindre sorteringsarbete. I höst kommer han att få förlängda turer och mer tid utomhus, vilket ger en tyngre arbetsbörda.

– Ända sedan jag började för tio år sedan har det blivit stressigare för varje år. Idag har jag tre till fyra timmars utdelningstid som i höst utökas till fem, sex timmar säger han.

Andreas Lander kommer då åka till två olika distrikt per dag, ett mindre på morgonen och ett längre på eftermiddagen.

– Det som varit bra med Posten är just det att börja tidigt, arbeta ute i tre timmar och sedan kunna gå hem tidigt. Nu blir det istället ett vanligt 7-16 jobb, där det dessutom är svårt att hinna ta raster och mer att bära ut på samma dag.

Enligt honom är kollegorna inte särskilt glada över situationen heller, men det är samtidigt något man måste ta i branschen.

– Alternativet är att brevbärare går ner i timmar och det är inte bra det heller. I många länder förekommer tredagars arbetsvecka och det är ju inte särskilt kul för en arbetsgivare att erbjuda.