Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan Gäddedeborna äntligen ta ut kontanter

Nu kan äntligen Frostviksborna ta ut kontanter när macken och affären är stängd. Sedan några dagar tillbaka är bankomaten, som Frostviksborna själva jobbat hårt för att få dit, fullmatad med pengar.

Det var i slutet av sommaren i fjol som Swedbank slog igen sina portar i Gäddede och Frostviksområdet fick då förlita sig på Ica-butiken och mackens välvilja att lämna ut kontanter. Något som lett till problem, särskilt för turister eftersom deras utländska kort inte medgett ett större uttag än köpet. En del utländska turister fick hänvisas till norska Nordli, tre och en halv mil bort.

Byborna i flera år sett ett behov av en bankomat så att både de och alla turister i området kan förse sig med sedlar. Lars-Gunnar Holgersson, som driver plåtfirma i byn och som är engagerad i den lokala intresseorganisationen Forum Frostviken, är den drivande kraften i arbetet.

– Vi fick bygdemedel för det och först gick det tre år och de tog slut. Sen sökte vi pengarna igen och i höstas när banken slog igen sa jag det att nu kör jag det här rejset fullt ut, berättar han.

Och med mycket nedlagd energi så gick det vägen. Bygdemedlen beviljades på nytt och Forum Frostviken kunde köpa in själva maskinen för 400 000 kronor. Swedbank å sin sida har gått in och tagit driftskostanden av automaten under tre år. Därefter gör banken en utvärdering av hur automaten har nyttjats. Deras förhoppning är att den används cirka 1 000 gånger i månaden.

– De första pengarna laddades i den i fredags och hittills har fler än 200 tagit ut pengar, säger Lars-Gunnar.

– Det känns jättebra och vi får väl hoppas att det funkar nu när den är här för det verkar som om behovet finns.

Några användare har dock redan stött på problem med maskinen, men där finns en förklaring berättar Lars-Gunnar. Automaten läser information via kortets chip och inte via den svarta remsan på baksidan. Är chipet slitet kan det inte läsas och då spottar automaten ut kortet.