Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du hitta ägg & sperma på nätet

Nu finns ägg, sperma och även surrogatmammor att tillgå på nätet genom Sveriges första och hittills enda privata sajt. Och vården är inte ens inblandad.

Sajten kan liknas vid en träffpunkt eller dejtingsajt, donor.se, för personer som vill lära känna varandra innan de bestämmer sig för att träffas och göra ”affär”. Vill de eventuellt ha betalt för donationen får de själva komma överens om detta.

På sajten finns många män och kvinnor som av olika skäl kan tänka sig att hjälp barnlösa att uppfylla drömmarna om ett eget barn.

Många barnlösa är desperata i sin längtan efter ett biologiskt barn. Och det finns inget juridiskt hinder för dem att skaffa barn på detta sätt

– Det finns inget forum för de här människorna i dag. Vad ska de göra, annonsera på Blocket? säger upphovsmannen Tony Jacobsson till Dagens medicin.

– Vi får mellan fem och tio nya medlemmar per dag. Hemsidan kan jämföras med en dejtingsajt, där dessa människor får en möjlighet att vara anonyma och där de kan mejla eller chatta med varandra innan de träffas. Det började med att en släkting till mig, som hade svårt att få barn, beklagade sig över att det var så märkliga lagar i Sverige.

Då handlar det bland annat om den svenska lagstiftningen som gör det möjligt för barn till ägg- och spermadonatorer att ta reda på vem den biologiska föräldern är. Så är det inte i exempelvis Danmark eller Finland.

På sajten kan man läsa att det finns en brist på spermadonatorer över hela världen samtidigt som ett ökande antal kvinnor och par vill bli föräldrar.

Genom att träffa en passande donator på nätet kan de sedan i lugn och ro genomföra inseminationen hemma i lugn och ro.

Samtidigt träffar de donatorn och kan senare beskriva för barnet hur mamman eller pappan såg ut, trots att de bestämt sig för att aldrig mer träffas efter befruktningen.

På fertilitetsklinikerna i USA betalas tiotusentals kronor för äggdonationer och 2006 omsatte äggmarknaden där mellan 270 till 300 miljoner.

Det som kanske sticker ut på sajten är förmedlingen av surrogatmödrar eftersom det inte är tillåtet i Sverige.

”En kvinna kan insemineras, föda barnet och sedan avsäga sig vårdnaden. Därefter kan partnern till den genetiske fadern göra en närståendeadoption”, är upplägget.

Klart är ändå att medlemsantalet på sajten stiger hela tiden. Många vill hjälpa andra i en svår situation. Genom spermadonation kan hetero- och homosexuella par och singeltjejer få hjälp att få barn.

Eftersom det är brist på sperma i världen stiger också kostnaderna hos spermabankerna. På den här hemsidan kan de hitta en donator helt gratis.