Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan dansfesten börja

/
  • Helene Armfeldt-Hansell var med och startade The Great Lake Dancers för 26 år sedan. Hon välkomnar alla nyfikna att komma till Folkets hus och spana in vad squaredance är för något i helgen.
  • Golvet i Arnljothallen är det inget fel på, konstaterar Irene Bergström, Monica Fornander, Gunvor Lanner och Helene Armfeldt-Hansell som ser fram emot en intensiv och rolig danshelg.Foto: Henrik Flygare
  • Senast det begav sig var 2003, då Great Lake Dancers ordnade sitt första convention. I år har klubben fått förtroendet igen.  Foto: Jan LUthman
  • ”Squaredance kan man dansa när som helst och var som helst både i Sverige och utomlands. Det är bara att kolla in programmet för squaredanceklubben dit man kommer”, säger Monica Fornander.

Vad är det som är så kul med squaredance?
– Allt!

Annons

Entusiasterna i The Great Lake Dancers, med ordföranden Helene Armfeldt-Hansell i spetsen, tycker att squaredance är det bästa som finns. Och att få samla över 700 deltagare från hela Sverige och flera andra länder till convention, det är en riktig höjdare.

Efter intensiva förberedelser inleds i dag fyrkantsdansarnas stora fest i Folkets hus i Östersund.

När vi träffar Helene Armfeldt-Hansell tillsammans med Monica Fornander är de båda just i färd med att finslipa öppningsceremonin, medan några av kamraterna i föreningen ordnar med bord för registrering av gäster i entrén och några andra smyckar danssalarna i republiken Jemtlands färger.

De är inte helt nybörjare som conventionarrangörer:

– Vi stod för värdskapet för sex år sedan också. Så nu har vi plockat fram skjortorna från då och tänker återanvända dem. Det stod Convention 2003 på vänstra ärmen. Nu har vi tryckt Convention 2009 på den högra, säger Helene.

Välvilliga sponsorers bidrag är både välkomna och nödvändiga, även om The Great Lake Dancers kör lågbudgetvarianten när de arrangerar convention.

Det behöver inte vara lyxigt och påkostat. Det viktigaste är att det är välorganiserat, trivsamt och roligt, med bra musik och duktiga callers.

Callern är ju en nyckelfigur i squaredance, där man inte lär sig hela danser utan bara ett antal olika turer, som callern sedan kombinerar och ropar ut till dansarna medan dansen pågår.

– Det går inte slöa till, man måste vara på hugget och lyssna på callern hela tiden. Använda både hjärnan och kroppen, säger Monica.

Mest långväga gästen på årets convention är en caller i världsklass, Mike Sikorsky från USA. Det är ju där squaredancen är som störst, och 1954 utnämndes den till landets nationaldans.

– Fast egentligen har den rötterna i Europa, berättar Helen och Monica. Den härstammar från kadriljer och andra gamla sällskapsdanser, som emigranterna tog med sig när de utvandrade till Amerika. Och nu har dansen vandrat tillbaka till oss i Europa igen, det är lite kul.

Under conventionhelgen kommer det att dansas i 70 timmar i fyra olika salar i Folkets hus.

– Squaredance kräver utrymme. Man räknar med att en square (åtta dansare) kräver 16 kvadratmeters golvyta, säger Helene, vars önskedröm är att Östersund skulle ha en stor kongresshall, där alla dansare på ett convention kunde få plats på ett och samma golv.

På lördagsförmiddagen håller squaredanceförbundet årsstämma och på kvällen blir det afterparty med mat, underhållning och dans till Yvonne and the Quick Picks.

Squaredance då också?

– Nej, då kopplar vi av med lite bugg ...

Mer läsning

Annons