Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan Björn säga nej

Annons


Under ett år gjorde Björn Gustafsson allt och gick från okänd till hetast i Nöjes-Sverige.

Nu har han lärt sig att göra ingenting.

Björn Gustafsson sitter på en estrad bland bilder på honom själv i en ängels gestalt. En ängel med väldefinierade magmuskler.

-Vi tänkte göra en himmel med små mulliga keruber, du vet? Och så en asdeffad ängel som flyger omkring med pilbåge. Varför? Varför inte? Det ser helt enkelt roligt ut.

Bilderna kommer från Björns samlings-dvd med titeln "Livsverk" som är kulmen på ett år som saknar motstycke i svensk nöjeshistoria. 22-åringen från Västkusten har gått från att vara helt okänd utanför ståuppkretsarna till Sveriges hetaste namn. Han har charmat "Parlamentet"-tittarna, underhållit en mångmiljonpublik i Melodifestivalen, blivit idol för en hel tonårsgeneration, långfilmsdebuterat - i en fransk film, "Les grandes personnes" - och sålt ut en sex veckors turné med tre ståuppkollegor.
Behövde semester

Han har dessutom hunnit bli utbränd - och kommit tillbaka. Hur mår du nu, Björn Gustafsson?

-Bra! Jag tog ledigt i somras. Hade jag fortsatt jobba hade jag gått in i väggen, men det var bara semester jag behövde. Nu tycker jag att det är så bra det kan vara.

Det var på hösten 2007 som Björn Gustafsson debuterade i "Parlamentet" där han skulle bli ett hushållsnamn med sketcher som "In? Jag kommer knappt ut!" och "Jag hittade en påse..."

Sedan gick allt mycket snabbt. Han beskriver hur han blev uppringd av Sveriges Television och närmast fick fria händer under hela Melodifestivalen med sisådär tre miljoner tittare.

-När jag väl var där tänkte jag inte på tv-tittarna utan mer "shit, vad mycket folk det är här på arenan". Men från början tänkte väl SVT att jag skulle köra lite ståupp, men jag presenterade jättemycket idéer och fick göra mina små inhopp i alla program.
Jobbade jämt

Själv, säger Björn Gustafsson, märkte han inte mycket av hysterin kring hans namn våren 2008.

-Jag jobbade ju hela tiden. Men jag märkte att det skrevs mycket. På varenda presskonferens tjötade journalisterna om vad jag skulle göra nästa gång. Om jag sjungit eller dansat sade de "Ska du sjunga eller dansa igen?" Det var deras vildaste gissning - att jag skulle göra exakt samma sak som jag redan gjort.

TT Spektra: Men när du rörde dig ute bland folk måste du ha märkt av intresset?

-Nej, jag var nästan aldrig ute. Jag gick och köpte mat, annars var jag på väg till något arbete hela tiden. Jo, när jag uppträdde på klubbar såg jag att folk blev glada när jag kom upp på scen. På kvällarna var jag extremt sällan ute, men det var jag inte innan heller.

Han tycker fortfarande inte att han plågas nämnvärt av fansens uppmärksamhet:

-Folk är ju bara glada. Ibland är man inte mottaglig, men innerst inne blir man alltid glad. Sedan är det alltid någon dag när man är trött och inte orkar. Men det är alltid smickrande när folk vill prata med en.

Sedan kom bakslaget. Björn gick hårt in i väggen, fick hjälp att rensa bland uppdragen av kollegan Henrik Schyffert, började säga nej till allt och blev människa igen.

TT Spektra: Hur undviker du att krascha igen?

-Problemet var att jag hade bokat in allt sedan ett år tillbaka, och allt lät kul så jag tackade ja. Men så insåg jag att det var svårt att göra det varje dag hela tiden. I dag bokar jag in ledighet.

Frågan är nu: Efter att karriären börjat med en explosion - hur går den vidare? Hur ser framtiden ut?

-Jag ska spela in några fler avsnitt av "Parlamentet" som ska visas mot jul, och sedan ska jag fokusera på att vara ledig. Sedan får vi se. Fler filmroller? Ingen aning, allt efter nyår är osagt. Jag följer magkänslan, den brukar ha rätt.

Mer läsning

Annons