Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan andra än svensk bilprovning besiktiga din bil

Nu kan även andra aktörer besikta våra bilar. Men än har inget annat besiktningsföretag kommit till länet.

– Men jag känner mig lugn, vi har den största kompetensen, säger chefen för bilprovningen i länet, Tommy Persson.

I går försvann monopolet för Svensk bilprovning. Det innebär att det är fritt fram för andra aktörer att besikta våra bilar. I övriga Europa har det funnits andra bilprovare i de flesta länder under flera år och nu är det alltså Sveriges tur. Hur reagerar då Svensk bilprovning på att de inte längre är ensam aktör på marknaden och vad innebär det för verksamheten?

– Många tror att vi inte gillar konkurrens, men det är helt fel, säger Tommy Persson, som är områdeschef för bilprovningen i Jämtland -Härjedalen. Vi tror att det istället blir ett lyft för oss. Nu har vi chansen att visa vår 40-åriga kompetens.

Persson tycker också att Svensk bilprovning nu har kan tvätta bort den myndighetsstämpel som han tror att många kunder fortfarande tycker företaget har.

– Vi måste tänka mer på hur vi bemöter våra besökare och vi kommer att göra allt för att bilägarna ska välja oss i stället för de andra på marknaden.

Nu är det inte säkert att det blir så många andra som vill besiktiga våra bilar. Åtminstone inte här i Jämtland. Ingen ansökan har kommit in från de tre intresserade företagen, finska Carspekt, tyska Dekra eller spanska Applus om att de vill komma till vårt län. Inte än på ett tag.

Tommy Persson är alltså helt lugn inför framtiden.

– Vi har fått bort våra köer. Vi jobbar kvällar och helger och alla som beställer tid här ska få en inom tio dagar. Kanske inte under semesterperioden, men annars är det målsättningen. Dessutom vet vi att bilprovningen har mest nöjda kunder. De marknadsundersökningar vi beställt av externa företag visar att det är 94 procent som gillar oss. Målsättningen är förstås 100 procent, säger han.

Så konkurrensen ändrar ingenting när det gäller personal eller antal stationer?

– Vi ändrar ingenting. Våra 30 anställda i länet jobbar på som vanligt och alla stationer blir kvar.

Kommer priset att ändras?

Vi kommer att fortsätta att ta 300 kronor för en besiktning, oavsett var våra konkurrenter tar.

• Hur länge har du varit chef för länets bilbesiktning?

Det är cirka sex månader nu. Jag kommer från Strömsund och där bor jag fortfarande kvar och pendlar mellan länets sex stationer. Men kanske det blir en flytt så småningom till Östersund så småningom. Det börjar bli drygt med pendlingen.

Tommy Person berättar att han gått den långa vägen på bilprovningen och att han en gång slutade för att han tyckte han blev felbehandlad i samband med en uppsägning någon gång på 1990-talet. Då började han studera för att bli präst eller psykolog. Två jobb som han säkert skulle ha nytta av som bilprovare.

•Hur reagerar kunderna på att även andra kan besiktiga deras bilar?

– Vi får oerhört många frågor om det här. Det är klart att kunderna är nyfikna och undrar.