Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har turismen växt sig större än basindustrin

Turismen i Sverige växer sig allt större. Under fjolåret var branschens totala omsättning drygt 250 miljarder kronor. Även i Jämtlands län är utvecklingen positiv.

– Och det finns gott om utrymme för ytterligare expansion, säger Anne Adsten vid Jämtland-Härjedalen Turism.

Tillväxtverket släppte i går en rapport om turismens effekter på den svenska ekonomin.

Under en tidsperiod när många andra branscher har problem med tillväxten ökade turismnäringen i Sverige med drygt sex procent under 2009. Totalt uppgick omsättningen till 251,7 miljarder kronor.

Av den summan uppgår exportvärdet, det vill säga utländska besökares konsumtion i Sverige, till 93,6 miljarder kronor. Den summan är nu större än vår basindustriexport, det vill säga exporten av personbilar, järn och stål tillsammans.

För Jämtlands län finns det inga specifika siffror på den ekonomiska utvecklingen men Anne Adsten, turismutvecklare på Jämtland-Härjedalen Turism vågar sig ändå på en kvalificerad gissning:

– Om det är så att siffrorna har ökat för hela landet är det mycket troligt att omsättningen ökat även här i länet.

Skälet Anne Adsten anger är ett antal satsningar som turistbyrån dragit i gång.

– Vi har genomfört en del satsningar för att locka till oss turister och det verkar ha varit framgångsrikt. Exempelvis har vi arbetat med att föra fram Sverige och Jämtland som ett prisvärt alternativ där man får hög kvalitet och mycket för pengarna, säger hon.

– Sverige har länge haft en bild av att vara ett väldigt dyrt land, medan vi i själva verket inte är dyrare än många andra turistländer i Europa.

Tillväxtsverkets rapport anger också att det globala resandet kommer att växa med fyra procent årligen fram till 2020.

I länet handlar den utländska marknaden mest om norrmän. Av de 535 000 gästnätter i kommersiellt boende som Jämtland-Härjedalen Turism registrerat under fjolåret utgör 398 000 besökare från vårt västra grannland.

Anne Adsten har dock sett en utveckling där även besöken av andra nationaliteter ökar.

– I Holland har vi satsat mycket på att synas i nya medier och det har gett resultat. Bland holländare finns det ett väldigt stort intresse för vandring och fiske och där har vår region hur mycket som helst att erbjuda.

Finns det potential för turismnäringen i länet att växa ytterligare?

– O ja, vi arbetar för att skola om de traditionella vintersportorterna till att även erbjuda sommaraktiviteter och där finns det fortfarande gott om utrymme till fortsatt expansion, säger hon.

– Och då är det inte bara Åre det handlar om. Även Vemdalen, Lofsdalen, Funäsdalen och en rad andra orter har varit framgångsrika på att bredda sitt aktivitetsutbud.

Ytterligare en sak som framgår av rapporten är att länets invånare gör flest fritidsresor inom Sverige per capita (5,2 per år), men långt ner på motsvarande lista över utlandsresor (0,9 per invånare och år).

Vad beror det på, tror du?

– Bra fråga. Men en trend inom turismen är att man tar ”hemester”, alltså semestrar på hemmaplan. Jämtarna älskar sin hembygd och kanske är det det som syns i undersökningen, gissar Anne Adsten.