Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har länet fått sin första privata hälsocentral

På måndagen skrevs sjukvårdspolitisk historia i länet då Hans Boberg och Anders Heimdahl undertecknade avtal med landstinget om att starta en privat hälsocentral i Hoting.

I och med klartecknet från landstinget har nu länet fått den första privata vårdgivare i Hälsovalet i Jämtlands län.

Nya närvården är formellt den tredje vårdgivaren som godkänns i hälsovalet, men den första som inte haft avtal med landstinget tidigare.

Vinner Socialdemokraterna valet kommer dessa också att bli den enda eftersom (S) vill skrota den fria etableringsrätten.

Nya närvården AB, som bolaget heter, med ägarna Hans Boberg och Anders Heimdahl beräknas starta sin verksamhet redan i december.

– Vi har all personal klar, säger Hans Boberg.

Lite högtidligt var det allt när de klev in i sammanträdesrummet på landstinget där undertecknandet skulle ske. Det innebär att Nya närvården får bedriva primärvård med ersättning från landstinget.

Om tre månader kommer landstingets personal att granska verksamheten för att se om de håller vad som sagts när det gäller lokaler och utrusning och då får de också en verifiering.

• Landstingets egna hälsocentraler går knappt ihop och Medicin direkt backade när de ansåg att ersättningen blev för låg. Kommer verksamheten att gå runt?

– Vi har naturligtvis räknat med att det ska gå, säger de båda ägarna och verkar inte ett dugg bekymrade.

Allt pekar nu på att landstinget kommer att fatta beslut om att lägga ner sin egen hälsocentral i Hoting, men det är ett beslut som landstingsfullmäktige måste fatta.

Personalen på hälsocentralen är enligt uppgift beredda att flytta över till den Nya närvården.

Under eftermiddagen fick Hans Boberg och Anders Heimdahl ta emot utmärkelsen guldklövern av statssekreterare i näringsdepartementet och före detta landstingsrådet i Jämtland, Jöran Hägglund (C) för ”sin pionjärgärning som entreprenörer i primärvård på Jämtlands glesbygd”.