Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har kungsörnen fått tillbaka sin frihet

Kungsörnen tog några kraftiga vingslag mot friheten och efter en första flygtur på ett hundratal meter så landade den i en tall.

Det var en känsla av lättnad för naturbevakaren Christer Edholm från Järpen och polisen Andrew Sörensson från Östersund, att se den ståtliga fågeln flyga iväg. Örnen släpptes vid 14 tiden på torsdagen en bit utanför Östersund och den verkade finna sig tillrätta direkt de första minuterna i frihet.

Det var för 23 dagar sedan en lastbilschaufför hittade kungsörnen svårt medtagen i ett dike strax utanför Järpen. Chauffören lyckades fånga örnen i sin jacka och körde den till Frösö djurpark.

– Örnen var inte så vidare pigg när den kom hit, säger chefen för djurparken, Åke Netterström. Men för varje dag som gått har den blivit starkare och nu var den helt återställd. Örnen har satt i sig cirka 25 kilo kött under de dagar som den varit gäst här.

Menyn för örnen har varit höns, rådjur och kaninkött.

Under gårdagen var det alltså dags att ge kungsörnen sin frihet tillbaka. Men först skulle den ringmärkas av Christer Edholm, som har licens för att ringmärka fåglar. För att örnen skulle hålla sig lugn lånade Andrew Sörensson ut sin polismössa och då gick det genast lättare att få ringarna runt örnens ben. Enligt Christer Edholm kan man på ringarna utläsa var örnen kommer ifrån och hur gammal den är.

– Hade det varit en gammal örn så hade vi släppt den nära den plats där den hittades, men det är inte så noga men en ung fågel som den här, säger Edholm.

– De klarar sig bra i alla fall.

Han berättar också att det finns några hundra örnar i länet, men att det är svårt att säga exakt antal eftersom de rör sig över stora ytor.

– Vi är mest intresserade av häckande par och vill veta var de finns.

När örnen suttit i tallen en stund lyfte den på nytt och landade ännu längre bort. Där lämnades den av polis och naturbevakare och nu är det bara att hoppas att den kan börja hitta sin egen mat.

– Det är inte ofta sådana här historier får sådant lyckligt slut, säger Sörensson. Oftast är fåglarna i så dåligt skick när de hittas att de måste avlivas.