Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nu har jag inte lika ont längre”

Prostatacancerdrabbade Gösta Olofsson från Svenstavik lever på övertid. I februari i fjol gav läkarna honom ett år att leva.

Till en början var Gösta beredd att ge upp, men via sin blogg på internet har han hittat kraft och ork att fortsätta kampen mot den dödliga sjukdomen.

LT har en tid rapporterat om Göstas vardag, hans behandlingar och tankarna kring liv och död. I dag berättar vi om Göstas nuvarande hälsotillstånd och om hans planer inför den stundande påskhelgen.

Förra gången LT berättade om Gösta Olofsson hade han precis kommit hem efter ett par dygn på sjukhus. Efter kraftiga smärtor i bröstet var cancersjuke Gösta, som tidigare drabbats av hjärtinfarkt, tvungen att åka ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus för att få vård.

– Dagarna på sjukhuset var naturligtvis jobbiga. Det är otäckt att få så där otroligt ont, säger Gösta.

Men som det gamla ordspråket lyder – inget ont som inte för något gott med sig. I samband med att Gösta Olofsson var inlagd på hjärt-enheten sågs både hans hjärtmedicin och den smärtlindrande dosen över. Efter genomgången känner sig Gösta Olofsson något piggare.

– Jag har faktiskt inte lika ont nu. Jag slipper de där påträngande bakgrundssmärtorna, berättar han.

Under dagarna på sjukhuset utsågs dessutom en patientansvarig läkare till honom. Nu har han en speciell läkare som han kan kontakta om det finns behov av vård eller om han har olika frågeställningar.

Tyvärr ser Gösta Olofssons övriga hälsostatus inte lika positivt ut. Det senaste PSA-provet, prostataspecifikt antigen, visar en förhöjning som tyder på att cancern sprider sig.

– Det innebär att effekten av de behandlingar som satts in, bland annat i form av hormonimplantaten, börjar trappas av, säger han.

Men Gösta Olofsson försöker att inte fundera så mycket över de försämrade PSA-värderna. I stället fortsätter han att leva efter sitt ordspråk Carpe diem som betyder fånga dagen.

– Vad ska jag annars göra? Det blir ju inte bättre av att jag går och tänker på cancer hela dagarna, säger han.

I dag kommer Göstas dotter och hennes man på besök. De kommer att stanna hela helgen för att fira påsk. Den lilla familjen planerar ett traditionellt firande med god mat och mycket lugn och ro.

För Gösta, som just återupptagit kontakten med sin dotter efter 46 års uppehåll, betyder den stundande helgen mycket.

– Jag har inte firat påsk med någon sedan sambon Ann-Marie dog för fem år sedan. Det här ska bli jättespännande, säger han.