Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gör Jeanette som hon själv vill

/
  • Jeanette Lindström är jazzsångerskan från Ås som producenten Quincy Jones en gång kallade ”En gammal själ i en ung sångerskas kropp”. På nya albumet gör hon äntligen som hon själv vill. ”Den här gången ville jag göra Jeanette-musik”, säger hon. Foto: Johan Tholson

Tyngdlös och oändlig, men inte utan kontroll. Jeanette Lindströms nya album ”Attitude & orbit control ” är döpt efter begreppen som reglerar en satellits orientering, position och hastighet i rymden.
– Titeln har en bra dubbelmening om att det är viktigt att hålla sin omloppsbana även om det är mycket som drar, säger hon.

Annons

Nej, Jeanette kapar inte linan till moderfarkosten helt. Jazzen finns kvar som stomme, men ljudbilden fortsätter att röra sig i mer poppiga, souliga riktningar, precis som den började göra på förra plattan ”In the middle of this riddle” från 2005. Soundet är drömlikt kosmiskt, nästan filmiskt emellanåt. Men Jeanette verkar egentligen vara ganska ointresserad av genrer.

– Jag kände mig stagnerad och ville gå vidare. Den här gången ville jag inte göra någon viss typ av musik, jag ville göra Jeanette-musik. Det har varit en lång resa. Jag tror aldrig att jag har jobbat så hårt med ett album, någonsin, säger Jeanette.

Hon är glad, skivan har fått ett varmt mottagande av kritikerna. I veckan delade Dagens nyheter ut en sällsynt femma i betyg.

Det har hunnit rinna en hel del vatten under broarna på fyra år. Jeanette har inte bara utvecklat sitt sound ännu mer, hon har också bytt skivbolag och startat ett nytt band. Hon tror själv att den där vägskälskänslan startade utomlands, i Kanada, där hon vistats under längre perioder.

– Man får nya perspektiv när man är i ett annat land och det gör också att man ser sig själv på ett nytt sätt. Sedan är det också tydligt att jag ville utvecklas och hade en inre drivkraft för att göra det.

Den där kraften fick henne också att själv kontakta den engelska musikern Robert Wyatt, som nu medverkar på skivan både som låtskrivare och som duettpartner. Jeanette säger att hon blev otroligt berörd av hans röst och musik när hon hörde honom första gången, och fascinationen verkar vara ömsesidig. Han ringde tillbaka samma kväll han fick hennes mejl.

– Samarbetet har varit otroligt intensivt, roligt och lärorikt, men framför allt blev jag påmind om att man faktiskt får göra vad man vill.

Har du inte känt det så tidigare?

– Det där är konstigt, jag tyckte ju att jag gjorde som jag ville tidigare också, men så här i efterhand kan jag se att jag varit mer styrd av saker än jag trott. Det finns alltid normer att förhålla sig till, vare sig det gäller musik eller personlig utveckling.

Namnet ”Attitude & orbit control” kom till henne när hon besökte Rymdbolaget i Solna, en arbetsplats hon hamnade på av en slump. Ett fan skrev och tackade för en bra konsert, Jeanette lade märke till hans titel i mejlet och blev nyfiken. Det slutade med att han bjöd in henne på ett studiebesök.

– Det var jättehäftigt, jag har alltid varit intresserad av rymden. Efter besöket skrev jag låten ”Space walk”. Det är den sista, ihopsamlande låten på skivan och innehåller ord och meningar från alla de andra låtarna.

Cirkeln var därmed sluten. Hon kom sedan på att ”Attitude & orbit control” var en passande titel för en skiva där friheten är ett återkommande tema. Friheten i att göra vad man vill. Men också friheten i att lämna det gamla för att slänga sig ut i något nytt. Barndomen, uppbrotten, döden och livet, allt finns med på skivan.

– Gamla saker dör för att ge plats åt nya. Så det är en början också, säger Jeanette.

Mer läsning

Annons