Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går tåget i "På spåret"

Annons


Debutanterna tar plats i "På spåret". Nästan samtliga deltagare är nykomlingar i årets säsong av SVT:s tittarsuccé.

-Göran Persson var på gång. Tyvärr drog han sig ur, säger programledaren Ingvar Oldsberg.

Nu rullar "På spåret"-tåget igen. Den 19:e säsongens premiärdeltagare blir Mari Jungstedt och Rickard Olsson mot Fredrik Lindström och Peter Apelgren. Alla fyra är debutanter, liksom merparten av de övriga i programserien. Men Ingvar Oldsberg och SVT har inte medvetet förnyat startfältet.

-Det bara blev så. Hoa-Hoa ville inte vara med och Stefan Holm deltog i OS. Och många tillfrågade vågar helt enkelt inte vara med igen.

TT Spektra: Vilka då?

-Det kan jag inte säga. Men jag förstår dem. Att sitta i buren och komma på grejer "i steget" är inte lätt, säger Ingvar Oldsberg.
"Persson och Anitra Steen"

Däremot avslöjar Oldsberg att landets före detta statsminister var aktuell.

-Göran Persson var på gång, tillsammans med Anitra Steen. Det hade varit roligt. Vi hade Alf Svensson för några år sedan, men många politiker ser det som alltför riskfyllt att vara med.

Filip och Fredrik har gjort tittarsuccé i "På spåret" och nu utmanar Kanal 5:s radarpar ödet igen. De, tillsammans med debutanter som David Bexelius och Marcus Birro, gör att årets tävlande känns yngre än tidigare.

-Men Bexelius tävlar med Siw Malmqvist, så där har du något för den äldre generationen också, säger Oldsberg.
"En SVT-klassiker"

Den Italienättade radioprogramledaren och författaren Marcus Birro erkänner att hans medverkan innebär viss prestationsångest.

-Mina svagheter är oändliga, styrkorna är färre. Jag är hyfsat allmänbildad och hoppas på frågor om Italien och fotboll - gärna också om gamla 30-talspoeter som Gunnar Ekelöf och Karin Boye.

TT Spektra: Vilka är dina "blinda fläckar" på kartan?

-Mellanamerika och vissa delar av Afrika. Och Östeuropa är en, hm, "Täppas-fläck" (Täppas Fogelberg, SR-kollega), säger Marcus Birro och skrattar.
Gillar Östeuropa

Folkkäre Ingvar Oldsberg ger sin analys av "På spårets" ihållande succé.

-Det är blandningen av substans och lättsam underhållning som gör det. Världen krymper, folk reser överallt. Själv tog jag mig bara till Hindås...

TT Spektra: Vilka delar av världen är roligast att ställa frågor kring?

-Gamla Centraleuropa, som Prag, Budapest och Wien. Det habsburgska väldet ligger nära oss, både i tiden och geografiskt.

Efter 18 säsonger och hundratals besökta städer infinner sig frågan om "På spåret" närmar sig slutstationen nu?

-Vi får se hur länge Björn Hellberg och jag orkar. Björn börjar bli gaggig. (skratt) Nej, jag tror vi håller på ett tag till, säger Ingvar Oldsberg.

Mer läsning

Annons