Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu går färjan in i dimman

Den före detta bilfärjan som nu ligger nedanför gamla Beijers i Storsjön kommer att skrotas till sommaren. Bolaget Skepparkransen AB som äger färjan har gett upp alla försök att sälja den eller bygga om den till flytande krog.

Det var för fyra år sedan som de sex delägarna i Skepparkransen AB köpte färjan av dåvarande Vägverket för 250.000. Tanken var att sälja färjan vidare och kunna tjäna en slant på den.

– Det var nog en galen idé redan från början, säger Lars-Göran Nilsson, som är ordförande i bolaget. Vi har nog investerat cirka 400.000 kronor i ritningar, projektering och underhåll för att kunna sälja färjan vidare. Vi ordnade tillstånd och bygglov för att kunna göra en krog av den. Tyvärr har de intressenter vi haft dragit sig ur och det gäller även de som velat flytta färjan till kusten. Det skulle kosta alldeles för mycket pengar att dela upp den i bitar och frakta ut den till havet.

Till sommaren planerar Skepparkransen AB att köra färjan till vägverkets slip vid Härke och skära upp den i smådelar

– Med största sannolikhet blir det nog så, säger Lars-Göran Nilsson. Vi få passa på när skrotpriset är så högt som möjligt. Just nu ligger det på 1,50 kronor per kilo och eftersom färjan väger 200 ton så borde det bli ett skrotpris på 300.000 kronor.

Färjan har också fyra stora Volvomotorer som bolaget kommer att sälja separat. Två gånger om året har motorerna startats för att de inte ska becka igen.

Bolaget Skepparkransen hade en dröm att starta en flytande restaurang utanför Marité i Östersunds hamn. Alla bygglov och tillstånd fanns men ingen var beredd att hosta upp de åtta miljoner restaurangbygget skulle kosta. Mest på grund av de dåliga tiderna som rådde vid tillfället med svårigheter att få lån.

Kvar finns den modell hur den flytande restaurangen skulle se ut om planerna gått i lås.

Senaste året har Skepparkransen försökt sälja färjan i befintligt skick. Då ville bolaget ha 1,8 miljoner kronor för den. Men när inte heller det verkade locka några köpare så är det snart dags såga upp den i beståndsdelar, om nu ingen köpare anmäler sig i sista stund.