Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu går arbetslösa till socialen

Fyra av tio som får socialbidrag får det för att de är arbetslösa.

14 procent är sjukskrivna eller förtidspensionerade. 15 procent får ersättning för att man har svårt att klara sig på föräldraförsäkringen, på lönen från arbete eller på grund av språksvårigheter. Bara elva procent får socialbidrag på grund av sociala problem. Detta kanske inte låter som en nyhet, men det är en nyhet. Orsaken är att arbetslöshetsförsäkringen omfattar allt färre av de arbetslösa samtidigt som ersättningen försämrats kraftigt. Detsamma gäller sjukförsäkringen.

Mellan första halvåret 2009 och 2010 är kostnadsökningen för kommunerna sju procent. Bara ökningen motsvarar på årsbasis 800 miljoner kronor för kommunerna.

Sveriges Kommuner och landsting som presenterar siffrorna har enats om den lösning också sossarna talat om. Det hela kallas en dörr in. Tanken är att försäkringskassa och arbetsförmedling ska samsas med kommunernas socialkontor, flyktinghandläggare och arbetsmarknadsenheter. Därmed – är tanken – ska alla individer slussas till rätt instans på en gång. Då slipper, menar SKL:s ordförande, moderaten Anders Knape, människor med sociala problem slåss om resurserna med arbetssökande. Det låter inte så dumt. Kan det sen bli effektivare så vore det än bättre. Tyvärr visar det sig nu (SvD onsdag) att den norska erfarenheten av detta system, som togs i bred politisk enighet, är negativ. Den myndighet som disponerar en tredjedel av statsbudgeten har inte lyckats i år heller. Stödet kommer inte i tid och man har fått släppa efter på kontrollen. Fast v känner igen oss från Försäkringskassan. Så systemet ska nog inte avfärdas. Men först på dagordningen måste stå ett återupprättande av sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring som de borgerliga raserat.