Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns Konsums historia på Youtube

Nu går det att på nätet se filmen om Konsums start och utveckling i Jämtland under förra seklet. När Konsum Jämtland firade 90 år tog man fram en film kring start och utveckling under 1900-talet. Filmen gjordes i dåtidens VHS-format och användes internt och förmedlades i varsitt exemplar till skolor och bibliotek. Den har använts bland annat i folkrörelsekunskap, företagsekonomi och lokal historia.

Annons

Nu i maj har filmen omvandlats till nutidens format och gjort den tillgänglig på nätet, där den heter "Konsum de första 90 åren i Jämtland – Youtube".

Jamtli var i framkant i landet med att digitalisera bilder och lägga ut på nätet och därmed bli tillgängliga för hela världen. Idag kan cirka 140 000 bilder från länet nås genom Jamtlis bildarkiv nätet.

Många har hjälpt till att på olika sätt ge liv åt bilderna. Här nedan kommer ett exempel på hur det kan gå till. När Konsum Jämtland, med kontor i Östersund, för några år sedan gick samman i Coop Nord, med kontor i Umeå, fanns det kvar ett ganska stort bildarkiv som visade på kooperativ historia i Jämtlands län. Bilderna hamnade på några lastpallar i Domus Östersund, tillsammans med annat historiskt material. Turligt nog var det några som var uppmärksamma och föreslog att materialet skulle bli en gåva till Jämtlands läns museum och dess bildarkiv.

För att få till ett värde och kunna lägga ut bilder ville bildarkivet få hjälp med att skriva in uppgifter och forska kring bilderna. Bildarkivet ansåg att bilderna speglade en viktig utveckling i Jämtlands historia. En bred verksamhet som samtidigt kunde ha mer än 1 000 anställda och 500 förtroendevalda i varje hörn av länet. Tre före detta anställda blev stommen i uppgiftsarbetet. Det var Per Westermark, Hammerdal, senast som vd i Konsum Jämtland, Ingrid Johnson, Östersund, säljare i Domus Östersund, och Sören Jonsson, Östersund, senast personal- och informationschef inom Konsum Jämtland.

Efter fyra år avslutade trion sitt ideella arbete som de tror positivt bidrar till att beskriva personer och händelser inom Konsum i vårt län. Bilderna är speciella då en tredjedel av dem beskriver nutidshistoria med perioden under och kring 1980-talet. Dessa besöks då många känner igen sig själva, sina föräldrar, mor- och farföräldrar och andra bekanta.

För Ingrid, Per och Sören har det varit ett trevligt ideellt arbete, som dessutom snabbt visat resultat i form av utlagda bilder. De tre har haft tillgång till lokal i museets Havremagasin med egen dator för registrering. Bildarkivets personal har svarat för inskanning av bilder mot de texter som lagts in.

När alla bilder är inlagda, cirka 700 återstår, finns cirka 3 800 bilder och text med kooperativ historik från Jämtlands län. Av dessa svarar de tre ovan för registrering av 3 300.

Efter fyra år ansåg sig trion klar med det som var av värde att registrera ur Konsum Jämtlands fotoalbum. Texten till de 3 300 bilderna motsvarar en bok på 400 sidor.

För att ta del av den här bildskatten går det att söka i Jamtlis bildarkiv på nätet. När hemsidan är uppe slå nyckelord Konsum eller Domus. Under dessa kommer dessutom fler underrubriker. Vill någon snabbt få upp bilder från 1980-talet kan man under fotograf/samling slå upp Sören Jonsson och får då upp 800 bilder, flera kommer.

Trion som arbetat med detta projekt ser det som ett kulturhistoriskt inslag som med bilder och text, samt film speglar konsumentkooperationen i Jämtland och delar av Härjedalen under 100 år.

Sören Jonsson

 

 

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons