Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu finns det kor i Byvallen igen

Från och med lördag syns betande kor på gården Byheden i Byvallen strax utanför Sveg. Det var snart tio år sedan sist. Nyblivna ägare är Andreas Eriksson som växt upp på gården och nu vill satsa på att föda upp köttdjur.

– Ett av de bästa minnena jag har från min barndom, det var när jag satt hemma i köket och korna stod och råmade och skrek utanför. Där satt man och käkade Looslimpa och kastade ut bitar till korna av brödet som farsan köpt, säger Andreas Eriksson i Byvallen.

22 år gammal har han bestämt sig för att ha köttdjur på släktgården Byheden där han växt upp. I lördags anlände tio kvigor, varav en snart ska ha kalv, som Andreas köpt av Erik Daabach på Per Hans gården i Hede.

– Det blir som en liten bonus. Å andra sidan är en av kvigorna född sent och inte så stor än, säger Hans Dabaach, som själv för tillfället har knappt hundra djur.

– Jag har väl tänkt att avla fram en besättning på en trettio djur till att börja med, säger Andreas Eriksson och berättar att hans pappa hade djur på gården till 2009.

– När ha la av hade han 75 kor, så nog finns det plats.

Erik Daabach säljer kravmärkt kött, något som Andreas också siktar på att göra. Han räknar med att skicka de första djuren på slakt om cirka två år. Och enligt Erik Daabach är efterfrågan på kravmärkt kött, som bland annat innebär att djuren inte får antibiotika och att deras foder odlas utan konstgödsel, mycket större än tillgången.

– Det här är suveränt, att någon så ung som Andreas vill satsa på detta. Det har jag efterlyst länge. Och det är viktigt för att hålla landskapet öppet. Du ser ju själv hur igenväxt det är i många byar i Härjedalen.

Herefordkorna kommer att gå på lösdrift på Byheden. Och kanske blir det kosamling igen utanför köksfönstret, där Andreas brukade mata djuren med Looslimpa när han var liten.

– Jag har ju växt upp med djur och trivdes med det här när jag var liten. Jag vill ha en levande landsbygd och jag tror på närproducerad mat. Nu har ju jag möjligheten med gård och mark så jag tyckte att det var lika bra att passa på, säger den nyblivna köttbonden.

Läs även:

LT-tv: Sally sprang ut ur lagårn med sina väninnor

Brunkulla gård satsar på fjällkor

Kor kan dämpa klimathotet