Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får opastöriserad mjölk säljas

I dag har Livsmedelverket beslutat att mindre mängder opastöriserad mjölk får säljas. Centerpartisten Per Åsling är en av de som kämpat för den obehandlade mjölken.

Gårdarna som vill sälja opastöriserad mjölk måste anmäla sig till ett register hos länsstyrelsen. Detta för att de ska kunna ge kunderna skriftlig fakta om de risker som finns med mjölken.

Tidigare ville Livsmedelsverket helt förbjuda opastöriserad mjölk. Men efter en politisk kampanj gjorde myndigheten en fördjupad utredning om den opastöriserade mjölken. På tisdagen kom beslutet att den opastöriserade mjölken nu får säljas.

– Nu kan man även i framtiden göra traditionell ostkaka och grynost. Det är viktigt för matkulturen och ett gott betyg för centerpolitiken, säger Per Åsling.

Den opastöriserade mjölken kan innehålla bakterier som kan vara skadliga för oss människor och därför ska helst inte barn eller personer med nedsatt immunförsvar dricka den.

Mjölken får endast säljas eller ges bort från bondgårdarna och det får max säljas 70 liter per vecka.

– Man ökar medvetenheten hos konsumenten utan att inskränka rätten att köpa varan. Det är jättebra och helt i linje med vad vi önskade, säger Per Åsling.