Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får männen i länet en egen krisjour

/
  • Jonas Staf, Hanna Urbán, Oliver Vogel och Björn Korsgren har dragit igång en mansjour i länet. Jouren finns för att stödja män som utsätts för våld och trakasserier i sina förhållanden, och även för att stödja män som befinner sig i vårdnadstvister.
  • Jonas Staf, Hanna Urbán, Oliver Vogel och Björn Korsgren

Mäns problem ska uppmärksammas. Därför startar nu en mansjour i Jämtland.

En ideell förening med syfte att se andra mönster än de redan etablerade.

Annons

– Halva Sveriges befolkning har glömts bort i arbetet mot relationsvåld, säger Oliver Vogel.

Han är initiativtagare till den nya mansjouren som börjar ta form i länet.

– Vi är fem personer som arbetar ideellt med de här viktiga, men undanskymda frågorna, säger Oliver Vogel.

Frågorna handlar om mäns utsatthet i relationer.

Våld och trakasserier från kvinnor och män de lever eller har levt med är ett problem som inte uppmärksammats i särskilt stor utsträckning.

– Våld inom relationer har politiskt blivit synonymt med mäns våld mot kvinnor, och det är tråkigt att så många mäns lidande är osynliggjort, säger Oliver Vogel.

De som vänder sig till Mansjouren har olika typer av problem. De kan vara utsatta för våld av sin partner eller trakasserade av en tidigare, men många män upplever också en stor frustration under vårdnadstvister.

Hanna Urbán är sambo med Oliver Vogel och sitter också i styrelsen för Mansjouren.

– Män möts ofta med misstro hos familjerätten. De blir anklagade för allt mellan himmel och jord av sin partner, ivrigt påhejade av kvinnojouren som är med som stöd för kvinnan. Mannen går i försvarsställning och tvingas sitta och slå ifrån sig beskyllningarna som riktas mot honom. Vi kan finnas där som stöd för honom när det urartar på det sättet, säger Hanna Urbán.

Anklagelser om kvinnofridsbrott från kvinnor som män levt ihop med har Oliver Vogel sett på nära håll.

– Jag har haft samtal med män som blivit anklagade för kvinnofridskränkningar och våldtäkter av sina tidigare partners, sådana anklagelser är något de har väldigt svårt att hantera. Vårdnadstvister blir ofta till en kamp mellan föräldrarna där alla medel är tillåtna. Barnen glöms tyvärr bort, säger Oliver Vogel.

Han har själv erfarenhet av att bli anklagad för kvinnofridsbrott. Trots att han inte blivit dömd bär han med sig anklagelsen i sin vardag.

– Åtalen mot mig ogillades, men i många människors ögon är jag ändå en kvinnomisshandlare. Anklagelserna kommer jag bli tvungen att leva med trots att det var jag som sökte upp polisen och socialtjänsten, något jag gjorde för att jag behövde hjälp. Kvinnor ses inte som förövare utan alltid som offer, enbart för att de är just kvinnor, säger Oliver Vogel.

Björn Korsgren sitter i styrelsen för Mansjouren och blev förvånad över reaktionerna från bekanta när han talade om det.

– Behövs det verkligen? frågade de. Många tror inte att män kan ha några problem. Att bli slagen eller trakasserad av sin partner är något som många tror bara händer kvinnor, säger Björn Korsgren.

Jonas Staf, som också arbetar med jouren, har fått helt andra reaktioner.

– När jag har berättat om mitt engagemang har ett par vänner börjat prata med mig om problem de har. Det kan vara flickvänner med stora kontrollbehov och även fysiskt våld de blir utsatta för av sina flickvänner. Jag blev förvånad så klart, vi har varit vänner i flera år men de har aldrig sagt någonting om det här tidigare. Vi män verkar ha svårt för att prata om våra problem, det förväntas av oss att vi ska bita ihop och bara gå vidare, säger Jonas Staf.

Någon ekonomi finns inte att tala om i dagsläget. Telefonabonnemangen är privata och alla arbetar hemifrån.

– Vi har sökt möte med politiker i Östersund för att berätta om verksamheten och vad vi vill i framtiden. Det är viktigt att de får reda på att vi finns, och att vi behövs. Det finns föreningsbidrag att söka, säger Björn Korsgren.

Men inte bara politiker ska få reda på jouren, det viktiga är att nå ut till allmänheten om verksamheten.

– Vi har precis börjat sprida ut att vi finns. Vi har numera visitkort utlagda på sjukhuset, beroendeenheten och hos polisen och socialtjänsten. Det är redan flera män i svåra situationer som hört av sig, som vi kan stötta och försöka hjälpa, säger Björn Korsgren.

Gruppen är överens om att såväl jämställdhetsarbetet, samhällsdebatten och även mediarapporteringen de senaste åren uteslutande fokuserat på kvinnors problem och utsatthet.

– Jämställdhetsfrågor har blivit till kvinnofrågor. Vi måste även börja ta mäns problem och utsatthet på allvar, säger Oliver Vogel.

Annons