Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får de gamla nylagad mat varje dag

Nu får de boende på äldreboendet Tallgläntan i Hackås nylagad mat även under helgerna.

Från och med i dag byts mattransporterna ut mot helgtjänstgörande personal.

Under de senaste åren har det inte lagats någon mat under helgerna på Tallgläntan, som i folkmun kallas Hovsliden. På lördagar och söndagar har i stället de 22 boende fått äta mat som producerats två mil bort, i köket på Dalsätra i Oviken.

För att göra mattransporterna från Myrviken till Hackås möjliga har en taxi hyrts in två gånger om dagen. Dessutom har extrapersonal varit tvungen att hoppa in ett par timmar för att få transporten att fungera.

– Det har varit struligt och ibland väckt irriterade känslor hos alla inblandade, säger Johan Andersson, kökschef i Bergs kommun.

Förutom att mattransporterna upplevts som trassliga har kommunen också tvingats betala omkring 200 000 kronor varje år för att frakta mat mellan Myrviken och Hackås.

Men nu är det slut på de återkommande mattransporterna.

Från och med i dag tjänstgör personal i köket på Tallgläntan även under helgerna, vilket innebär att de boende får hemlagat, eller närlagat som Johan Andersson kallar det, sju dagar i veckan.

– Förutom att vi sparar pengar och personalen slipper strulet med värmeskåpen får de boende mycket godare mat. Vem vill äta fesljummen mat som tillagats flera mil bort? säger Johan Andersson.

Att laga mat på Tallgläntan även under veckosluten har inte inneburit några nyanställningar. I stället har Johan Andersson gjort ett rullande helgschema där även kökspersonalen på Hackås skola ingår.

I dag, den första lördagen som maten lagas på Tallgläntan, kommer de boende att serveras kycklingfilé och ugnsbakad potatis till lunch. Och till middag står köttbullar, stuvad blomkål och potatis på menyn.

Lillian Jonsson, som har jobbat i köket på Tallgläntan sedan början av 90-talet, har fått äran att göra det första helgpasset på Tallgläntan.

– Jag tror att det här blir mycket bättre jämfört med hur det var tidigare. Dels tror jag att maten blir godare när den serveras direkt och inte skumpar runt i någon taxi, dels tror jag att både vårdpersonalen och de äldre känner en större trygghet när maten lagas här, säger Lillian.

Och att jobba helg gör henne inte så mycket.

– Det är ju bara var fjärde helg och då är det okej. Hade det varit oftare än så hade jag sagt nej direkt, säger Lillian Jonsson.