Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu byts de svarta stenarna ut på Stortorget

Där är järnoxid som orsakar de gråsvarta stenarna på Stortorget, visar en färsk laboratorieundersökning.

Samtliga stenar byts nu ut.

Pilgrimstads cementvarufabrik AB har lagt ner över 150 000 kronor på att åtgärda de missfärgade gula stenarna på Stortorget i Östersund.

I somras anlitades en saneringsfirma som med ett syrabaserat tvättmedel spolade av de värst drabbade stenarna utanför den forna Saluhallen och Storsjöteatern, men det hjälpte inte nämnvärt.

Dick Olsson vd på cementvarufabriken berättar för LT att företaget har skickat de svarta stenarna på en så kallad petrografisk analys – alltså en mikroskopisk analys av materialet.

– Nu har vi skickat in både materiel och sten och det visar sig att det är järnoxid eller en järnmassa som flyter upp på vissa ställen. Men det vi är brydd över är varför det bara sker på vissa ställen, säger han och påpekar att det nu krävs en diskussion med leverantören, Jämtkross, för att reda ut vad som ska göras och eventuellt vem som i slutändan ska få stå för notan.

– Vi har aldrig varit med om detta har hänt tidigare, säger Dick Olsson.