Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar striden om patienterna

Striden om patienterna har börjat. Landstinget tar upp kampen mot Nya Närvården, även i Hoting, men har redan hyrt ut hälsocentralen - till Nya Närvården.

Nya Närvården etablerar sig i Hoting, Gäddede och Strömsund. Landstinget tar nu upp kampen om patienterna och meddelar att man fortsätter att driva sina egna hälsocentraler, på alla orter, även i Hoting:

– I Hoting är det lite knöligt eftersom en stor del av personalstyrkan sagt upp sig och följer med till Nya Närvården, säger Bengt Bergqvist (S) från Landstingsstyrelsen.

– Men vi har för avsikt att fortsätta bedriva verksamhet i Hoting.

Läkarna i Hoting, Hans Boberg och Max Fredriksson, klev av den landstingsdrivna hälsocentralen på grund av för hög arbetsbelastning, sedan landstinget dragit undan resurser i sådan omfattning att arbetet inte längre fungerade.

Vore det inte billigare och bättre för landstinget om man hade tillmötesgått kraven från läkarna och fått behålla personalen?

– Vi får inte göra så enligt lagstiftningen, säger Bengt Bergqvist. Resurserna är kopplade till antalet patienter och vi får inte tillföra något extra.

Hans Boberg från Nya Närvården säger att man haft med i beräkningen att landstinget kanske skulle fortsätta bedriva sjukvård i Hoting, men att man bedömt sannolikheten som ganska liten. Han hyser dock ingen oro för den saken:

– Vi har en tillströmning så till den grad att vi tror att det kommer att gå bra. Det kommer in valblanketter varje dag.

Han tror att Nya Närvården erbjuder det som patienterna efterfrågar:

– Man vill ha trygghet, känd personal och kontinuitet, och det kan vi ge dem. Vår personal i Hoting, Gäddede och Strömsund har sammanlagt cirka 300 års vårderfarenhet.

Lokalfrågan är löst för Hotings del, förra veckan skrev han på hyreskontraktet:

– Vi har hyrt lokalen på Telegatan 8 C, där vi har hållit till sedan 1988.

På den adressen finns hälsocentralen, vilken landstinget alltså redan hyrt ut till Nya Närvården.

Bengt Bergqvist tror att det dröjer till våren innan man kan se om människorna i Hoting har valt landstinget eller Nya Närvården:

– Jag tror att många väntar med att välja, tills de ser att det verkligen finns något att välja mellan. Men våra förutsättningar att bli valda är ju betydligt större om vi har en läkare på plats.

Enhetschef Margareta Nilsson bekräftar att politikerna gett henne direktiv att verksamheten ska vara kvar i någon form, men kan inte uppge hur personalstyrkan ska se ut:

– Det är ännu för tidigt att säga hur vi ska bemanna filialen i Hoting.