Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar rättegången

Den 21 augusti 2011 dog en 10-årig flicka när hon blev påkörd av en motorcykel i centrala Lillhärdal.

På onsdagen börjar rättegången mot den 22-årige man som körde motorcykeln.

– Han försökte inte bromsa, säger en av flickans kamrater i förhör med polisen.

Det är söndag 21 augusti 2011 mitt på dagen och fyra flickor i åldrarna 10 till 12 år har just varit inne på Konsum i Lillhärdal.

Flickorna har pantat flaskor och för pengarna köpt godis och läsk. När de går hemåt genom byn så hör de plötsligt ljudet från en motorcykel komma bakifrån.

Det är en numera 22-årig man som kommer körandes på vägen. Plötsligt kommer han upp med sin motorcykel på trottoaren där flickorna går. Farten är enligt vittnesuppgifter hög.

"Det gick ju i alla fall över hundra", uppger en av flickorna senare i förhör med polisen. Hon säger också i förhöret att hon direkt såg att det var 22-åringen eftersom hon ofta sett och hört honom köra i hög fart med motorcykeln inne i Lillhärdal.

Motorcykelföraren – som helt saknar körkort – kör på den 10-åriga flicka som går längst in på trottoaren. Hon avlider omedelbart.

Nu börjar rättegången i Östersunds tingsrätt mot mannen. Han misstänks för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Brott som ger fängelse i upp till sex år.

Mannen säger i förhör att det hela var en olyckshändelse. Han uppger att han kört motorcykeln enligt hastighetsbegränsningen (50 kilometer i timmen) men plötsligt tappat kontrollen och kommit upp på trottoaren där flickorna gick.

Rättegången är planerad att pågå i tio dagar. Förutom motorcykelolyckan så åtalas mannen även för flera andra brott som han misstänks ha begått före och efter dödsolyckan. Det handlar bland annat om misstänkt slangning av bensin och diesel från olika fordon i Sveg och ett inbrott på Dollarstore.

Mikael Bäckström är åklagare.

Vilken påföljd yrkar du på?

–Under förutsättning att tingsrätten finner honom skyldig så kommer jag att yrka på att det döms ut fängelsestraff. Hur mycket ska jag fundera på.

Det har tagit över två år till rättegång. Vad är det som tagit tid?

– Själva utredningen har tagit tid. Och sedan när åtal väcktes i april så har det tagit tid för att få utsatt tid för rättegången. Så egentligen har det tagit tid i alla led så att säga.