Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar allvaret för länets dansband

/

I morgon kliver de första dansbanden från Jämtland in i Dansbandskampen. Jannez har fortfarande några helger på sig att ladda.
- Det är klart att vi vill vinna, men det verkar vara väldigt oförutsägbart, säger Kjelle Danielsson.

Annons
Löven ligger i bruna, lite vilsna, högar längs husväggen och marschallerna fladdrar rastlöst utanför entrén till Gamla teatern.
Det är söndag eftermiddag och ett stilla, kravlöst oktobermörker har redan sänkt sig över Östersund. Inom ett par timmar ska dansbandet Jannez upp på scenen. In i strålkastarljuset, in i värmen. Igen. Killarna är nyduschade och resväskorna står redan packade vid dörren. De våta handdukarna är fästa på utsidan av väskorna för att torka, liksom i farten. Doften av hårspray svävar sött i logen. Det är vanlig dag på jobbet för Peo, Kjelle, Jan och Jörgen. Efter 30 år vet de fortfarande var de trivs allra bäst.
- På scenen! säger de i kör.
- Vi har den bästa publiken ett band kan ha. Och det säger jag inte för att smöra. Det är jätteroligt när man får kontakt med dem på dansgolvet. Man vill vara så nära som möjligt, säger Jan på lugn jämtländska.
- Ja, tänk vad många man har lärt känna genom åren. Man får personliga relationer med alla, fortsätter Kjelle.
- Men direkt efter en spelning är det kanske inte alltid så kul. Det är sent, man är ofta trött och ska allt packas ihop. Sen har man kanske en lång sträcka att köra, säger Peo.
Strävsamma Jannez inledde sin karriär på Laxsjö bygdegård 1976. Sedan dess har vännerna varit oskiljaktiga i vått och torrt. Förra året omkom basisten Richard Holm i en tragisk motorcykel-olycka och det var oklart om bandet kunde gå vidare. De valde att fortsätta, även om sorgen över att mista en vän och kollega var tung att bära. Jörgen Sandström tog Richards plats.
Givetvis har livet för Jannez gått upp och ner även på andra sätt genom åren. I början av karriären låg de ute på vägarna mycket mer. De minns med fasa när de spelade 27 dagar i sträck på 80-talet. Om att kombinera jobbet som musiker med familjelivet säger Jan: "Det är inte smärtfritt, det är det inte."
Numera blir det ungefär tre spelningar i veckan. Men om somrarna händer det fortfarande att de jobbar varje dag en hel vecka. Och nu verkar det dessutom som om de kan få en extra bonus för allt slit. Dansband och dansmusik börjar bli trendigt. Det senaste halvåret har attityden förändrats, menar killarna. Man kan säga att det började med det så kallade "Dansbandsupproret", då flera dansband anmälde Sveriges radio till granskningsnämnden för att P4 spelade för lite dansbandsmusik jämfört med tidigare år.
- Man känner tydligt att det är något på gång i dansbandsvärlden. Dansband uppmärksammas mer i media nu, säger Peo.
- Det räcker med att någon stor inom branschen, som Peter Settman, går i bräschen och så blir det legitimt att gilla dansband, säger Jan.
Den 22 november är det Jannez tur att göra sitt för att charma svenska folket i SVT:s lördagsunderhållning "Dansbandskampen". De blir därmed det nordligaste dansbandet i Sverige som medverkar i programmet. De är däremot inte den enda gruppen från Jämtland. Mickey’s och Yvonne and the Quick Pics tävlar i morgon och den 6 december är det Zlips tur. Medlemmarna i Jannez har alla följt kampen i tv.
- Ja, vad ska man tycka? Jag har sett det varje gång och det är väl ungefär som man förväntade sig. Många olika dansbandsgenrer av skiftande kvalitet, säger Kjelle.
Hur ska då Jannez vinna juryns hjärtan och tittarnas röster? De får inte avslöja vilka två låtar de fått på repertoaren, men ingen är åt det fartfyllda hållet. Om det är en fördel eller en nackdel att inte spela någon uptempolåt är svårt att säga.
- Vi ska försöka göra det vi alltid har gjort och inte överarbeta det, säger Janne.
- Enkelheten och charmen vinner. Det spelar ingen roll hur mycket man arrangerar. Folk märker om det är äkta, säger Kjelle.
Först hade Jannez faktiskt inte tänkt ställa upp i programmet. Går de vidare i tävlingen är det många arbetstillfällen och därmed mycket pengar som går förlorade. Men sen kom de fram till att de kanske inte hade råd att inte vara med.
- Man får i så fall vara med i tv på bästa sändningstid under många lördagar. Det är omöjligt att räkna ut värdet av den reklamtiden, säger Peo.
- På en enda kväll når man över en miljon människor. Det är en jädra marknadsföring det, konstaterar Jan.
Peo tittar på klockan. Det är snart dags för Jannez att göra sitt jobb. Och direkt efteråt går bussen mot Laxsjö; de brukar turas om att köra och i kväll är det för ovanlighetens skull ganska nära hem. Är det för långt börjar de åka men svänger sedan in på en rastplats och vilar en stund innan färden fortsätter. The show must go on. Så är det att vara Jannez.
Vi har den bästa publiken ett band kan ha. Och det säger jag inte för att smöra. Det är jätteroligt när man får kontakt med dem på dansgolvet. Man vill vara så nära som möjligt.

Besök Jannez webbplats
Besök Mickeys webbplats
Besök Yvonne & Quick Picks webbplats
Besök Zlips webbplats
Besök Dansbandskampens webbplats

Mer läsning

Annons