Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir jämtländska råvaror lättillgängliga

Att samla lokalproducerad mat blev Eva Hallins levebröd.

Eva Hallin skapade Glada Lådan i februari då hon tyckte att det saknades en länk mellan de lokala producenterna och möjliga kunder. I samma veva skedde köttfärsskandalen och folks intresse för råvarornas innehåll ökade.

– Oj nu får jag skynda mig tänkte jag, säger Eva Hallin.

Och hon satte då upp en facebooksida där hon tog emot beställningar för färdiga matkassar med recept. Intresset för de lokalproducerade matkassarna visade sig vara stort och Eva Hallin bestämde sig för att starta en webbshop. Till skillnad från de färdiga kassarna får kunderna i och med lanseringen av webbshoppen själva bestämma vilka varor som ska ligga i påsen.

– Det är många som undrar vart de kan köpa lokalproducerat och det är enkelt att kunna köpa allt från en och samma plats, säger Eva Hallin.

Alla varor i Glada Lådan kommer från Jämtland och Härjedalen och enligt henne samarbetar hon med över 20 gårdar.

– Vi har så mycket bra råvaror i länet och så fint kött. Vi köper lammkött i butik från Nya Zeeland vilket är helt galet när det finns många fina gårdar med fint lammkött här i länet, säger Eva Hallin.

Tisdag, onsdag och torsdag udda veckor kommer varorna att köras ut.

– Det blir så för att jag ska hinna få varor från alla producenter. De är vissa dagar som de styckar och vissa dagar som de tar upp fisk, säger Eva Hallin.

Kunder som bor inom en mils radie från centrala Östersund får varorna de beställer körda till dörren medan Bussgods levererar matkassarna som ska till kunder i resten av länet.

– Min syster bor i London och har handlat på det här viset i flera år. Det är något jag har velat se här men inte vetat att jag skulle starta men i slutet av förra året kände jag att någon måste göra det, säger Eva Hallin.

Men för att se om det fanns ett intresse började hon i liten skala med beställningarna via Facebook. Intresset fanns som sagt och Eva Hallin berättar att hon lärt sig otroligt mycket sedan starten i februari och nu gläds hon åt att få lansera webbshoppen som är Sveriges första webbutik för lokal mat.

– Det känns så roligt att detta händer just i Jämtlands län, där vi har så otroligt många småskaliga matproducenter och så fantastiskt fina produkter, säger Eva Hallin.