Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Helg här igen

I veckans Helg får du veta vilka strumpor som egentligen är bäst, vi reser till San Sebastiáns kilometerlånga sandstrand och vi möter våren här hemma med färgstarka blommor. Njut, det är Helg!

I den här veckans Helg har näsan styrt LT:s Lars Ljungmark till växthusbutiken i Krokom. Där har han bland annat luktat på blommorna och samlat på sig en hel del tips. Bara vattning verkar vara en hel vetenskap.

Det är kul med växter men jag kan nästan inga namn på några, varken vilda eller odlade. (Förutom maskrosor, prästkragar, pelargon och några till). Min mormor sa att det i princip är förbjudet att ha en krukväxt hemma som man inte kan namnet på, men där gör jag henne besviken.

Och det är här med vetenskapen vattning: jag vattnar när det ser ut att behövas och jag snålar medvetet. Blommorna ska inte skämmas bort är min regel. Då gör det inget om jag är borta och inte har någon som kommer och vattnar.

Både mormor och mamma går och plockar i sina krukväxter inomhus, plockar bort vissnade blommor och blad. Blommorna blir fler och större och blomman bär blommor längre då har jag hört, det ser även ut att fungera. Jag brukar ta dammsugaren och suga bort torkade eller halvfula blad, det går fint det. Men visst misslyckas jag lite ibland med min lite mera våldsamma blomhantering och någon blomstängel råkar följa med in i dammsugarpåsen.

Jag gillar att odla det som går att äta och enligt reportaget så är det en trend att odla sådant som är ätbart, främst kryddväxter. Jag fick några frön i julklapp, det är några olika sorters chili som kan användas i matlagning, och någon habanero tror jag bestämt. Dags att stoppa dem i jorden nu då kanske för det har jag faktiskt inte gjort ännu. I fjol satte jag potatis i en hink, morötter och rödbetor i ett litet land, får se om det blir något mer än chili i år.

Du som är prenumerant: glöm inte att registrera dig för att kunna läsa e-tidningen. Det gör du lättast under fliken kund längst upp på startsidan.