Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det slutklippt hos Frida Frisör

I dag är det loppis hos Frida Frisör på Brunflovägen. Hon slutar efter 25 år i samma lokal i det gamla K-märkta huset från 1899. Ingen kommer att ta över efter henne.

Monica Walfridsson tittar sig omkring i salongen och suckar lite. Det är mycket som ska göras nu i slutskedet innan hon stänger för gott. De båda frisörstolarna är redan sålda och ska västerut.

– Jag kan ju inte ta hem alla andra grejor, så därför fick det bli en liten utförsäljning, säger Monica.

Hon är förstås en smula vemodig och hejdar sig ibland under intervjun eftersom det stockar sig lite i halsen.

Det hela började i Borlänge där hon utbildade sig till herrfrisör. Så småningom kompletterade hon utbildningen så att hon även blev damfrisör.

– Jag har gått den långa vägen, säger hon och pekar på sitt gesällbrev som är daterat den 14 november 1964.

– Jag gick Frisörskolan i Falun i fyra år och alternerade mellan skolan och en frisersalong som drevs av Sture Grahn som var tävlingsfrisör. Jag startade min första egna salong, Klippoteket, den 1 juni 1972. Den första tjejen jag anställde köpte sedan salongen av mig. Och hon har den fortfarande kvar!

• Hur kommer det sig att den här salongen har hetat Frida Frisör?

– Jag heter Frida Monica, men Monica Frisör låter ju inte lika bra, skrattar hon. Jag hette inte ens Frida från början utan hade ett namn jag inte alls trivdes med. Så jag gick till prästen och bad att få byta, för namnet var fult. "Jaha, det heter min fru" sa han....

Trots detta gick det bra att byata

Många kunder har kommit till Monica de senaste dagarna med avskedspresenter, blommor, choklad och till och med jordgubbar. Och många kramar har det blivit.

– En av mina stamkunder undrade vad han skulle ta sig till nu. Jag har klippt många från det de var barn och det finns folk som bor på andra orter, till och med utomlands, som har kommit till mig för en klippning när de har besökt Östersund. Så det känns här inne, säger hon och klappar sig på bröstet.

• Men som pensionär kan du väl göra en mängd andra saker? Vad gillar du bäst?

– Skogen! Jag ska gå ut och sätta mig och njuta. Sedan har jag tidigare gjort saker och smycken i cernitlera, inte minst små tomtar, så det tycker min son att jag ska börja med igen.

Monica går dessutom en datakurs och har lagt ut några av sina naturbilder på Facebook. Hon gillar att fotografera så vi får förmoda att det halvårsgamla barnbarnet Lukas är ett kärt objekt. Och när längtan till Dalarna drar i henne kan hon besöka sin bror och hans familj i Djurmo utan att behöva fundera på hur länge hon kan vara borta från jobbet.

De tankar som sysselsatte henne närmast när vi tackade för oss var om hon skulle börja skruva ner några saker. Och sätta prislappar på delarna av sitt livsverk.