Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det revolution på gång

Många myndigheter och företag är dåliga på att lyssna på de äldre.

Annons

Många myndigheter och företag är dåliga på att lyssna på de äldre. Och framtidens pensionärer har helt andra intressen än tidigare generationer. Lyssna på dem, annars kommer de revoltera, uppmanar en trendforskare.

De svenskar som är 50 år eller äldre äger 80 procent av förmögenheten i Sverige. 80 procent av alla äventyrsresor säljs till personer som är äldre än 55 år. Snittåldern på en Porscheägare är 57 år. Trots detta riktar sig företagen nästan alltid till en betydligt yngre målgrupp.

Trendforskaren Göran Aldén menar att det finns stora pengar att tjäna på att nischa sig mot dagens pensionärer och de som ska gå i pension under de närmaste tio åren.

- Varför missar vi den här gruppen gång på gång ur ett konsumentperspektiv? Frågar han sig.

För det finns pengar att tjäna för de företag som tänker annorlunda.

Här är tre tydliga trender enligt Göran Aldén:

Äventyr: 80 procent av alla äventyrsresor säljs till personer som är 55 år eller äldre.

Hälsa: Man ska dö ung så sent som möjligt är resonemanget. Bland företagen är nu äldre män som köper allt mer kosmetik den nya guldgruvan. I USA öppnar allt fler gym med en åldersgräns på 50 år.

Teknikintresse: De som är äldre än 70 år tycker ofta att det är jobbigt med all ny teknik. Men upp till denna ålder är teknikintresset väldigt stort. Till exempel är tillväxten bland Facebookanvändare starkast bland de som är äldre än 50 år. Och betydligt fler i åldern 45-54 år använder Twitter jämfört med de i åldern 18-24 år.

Göran Aldén spår att framtidens äldre kommer vara betydligt mer illojala som kunder än dagens och gårdagens pensionärer.

- Vi kommer till exempel att byta bank direkt om inte servicen är tillräckigt bra, spår Göran Aldén och fortsätter:

- Alla säger att vi ska föryngra oss hela tiden. Men det kanske är tvärtom, att vi ska föråldra oss istället?

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

Mer läsning

Annons