Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu är det inte fånigt att hålla på med curling"

14 lag gör upp i JSM i curling som avgörs i Östersund.

– Det är ett fantastiskt intresse. När jag var ung och spelade var curling en "icke-sport". Men nu är det inte fånigt att hålla på med curling, säger tävlingsledaren Rickard Hallström.

Curlingen har fått ett uppsving i Östersund. Just nu finns det nästan 40 ungdomar som finns med i Östersunds curlingklubb.

– Med den siffran tror jag nästan att vi är bäst i Sverige. Det är ju viktigt att ha bra ledare och att ungdomarna tycker att det är roligt. Att det också sänds mer curling på tv är ju en bidragande orsak till att ungdomar vill testa, säger Rickard Hallström.

Nu är bara OS en månad bort och där jagar de svenska lagen de ädlaste medaljerna. Det blir massor av timmar med curling i tv från Sotji.

– Det är ju så att vi har ett bra rekryteringsår vart fjärde år när det är OS. Men om man jämför med när jag spelade så är intresset mycket större för sporten. Då var det ingen av mina kompisar som egentligen visste vad jag sysslade med. Det var ju liksom ingen sport för många. Nu är de bästa curlarna stora idrottsstjärnor, säger Hallström.

Under den första dagen av JSM som avgörs i Östersund var det trångt på läktarplats och det är inget ovanligt enligt tävlingsledare Hallström.

– I en elitseriefinal när inget östersundslag är med så kan det vara 15 personer här på läktaren. Men under första gruppspelsdagen under ett juniormästerskap är det 100 personer på läktaren. Nu under JSM så känner man att det är ett oerhört intresse från hela landet, säger Hallström.

När JSM inleddes under torsdagen var det derby direkt mellan Östersund/Framtid och Östersund/Powel. Det unga framtidslagets tjejer stretade emot bra med Powel vann till slut med 8–4.

När det gäller grabbarna blev det förlust för Östersund/Majiet i första omgången mot Sundbyberg Zip-Up med 2–7. Sundbybergslaget som blev fyra i elitserien förra året ses som ett av favoritlagen till JSM-guldet.

Bästa kill- och tjejlag i jSM kommer att representera Sverige i JVM i Schweiz i mars.