Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är den klar, filmserien om lanthandlarna i Berg

/
  • Iwan Jonsson, Nils-Axel Didriksson och Gunno Grinde är upphovsmän till den sista filmen i serien om handeln i Bergs kommun.

Arbetet tog mer än ett decennium. Men nu är den klar, filmserien om lanthandeln i Bergs kommun.
– Äntligen får vi lägga filmerna till handlingarna, säger Iwan Jonsson, en av producenterna.

Annons

I mitten av 90-talet bestämde sig de före detta handlarna Iwan Jonsson och Gunno Grinde, som länge drivit butiker i Svenstavik respektive Rätan, för att skriva en bok om lant-handeln i Bergs kommun.

– Det skrevs aldrig om handlarna, så vi tog saken i egna händer, säger Iwan Jonsson.

Sagt och gjort.

Under flera år samlade de in material genom att sitta timtal på olika bibliotek och leta i gamla arkiv. Ett par år senare landade resultatet, boken ”På Bua – handeln inom Bergs kommun 1946-1992”, i bokaffärerna.

Samtidigt tillfrågades de båda författarna om de ville delta i ett projekt med att filmatisera boken. De sa ja, och arbetet med att tillverka fem filmer om handeln inom de olika kommundelarna påbörjades.

Fyra av filmerna blev klara, men råmaterialet till den femte och sista delen blev liggande när projektet lades på is och projektledarna fortsatte till andra arbeten.

– Vi försökte avsluta redigeringen själva, men våra kunskaper räckte inte riktigt till, säger Gunno Grinde.

Nu, mer än tio år senare, har arbetet äntligen avslutats.

Förra året tillfrågades Nils-Axel Didriksson om han ville vara med och avsluta projektet.

– Jag har använt materialet som spelades in 1995, men också kompletterat med moderna klippbilder och stillbilder, säger Nils-Axel Didriksson.

– Jag har också gjort jämförande bilder genom att ställa mig på exakt de platser som det filmades från 95, fortsätter han.

Hittills har 50 exemplar av filmen kopierats upp, men om efterfrågan blir stor lovar herrarna att det går att göra fler.

– Det är skönt att äntligen vara klar, säger Gunno Grinde.

Mer läsning

Annons