Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nowhere boy – En ganska seg såpa

Biostaden

Genre: Drama

Premiär: 26 mars 2010

Med: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Thomas Sangster med flera

Regi: Sam Taylor Wood

Speltid: 1 tim 38 min

Betyg: 2

"Nowhere boy" är en bättre titel på denna film om John Lennons barndom än vad producenten anat. Den verklige Lennon finns nämligen ingenstans här. Det finns kompetenta brittiska skådespelare och en acceptabel tidskänsla från åren kring 1960 men inte mycket annat. Och ett hål där John Lennon borde vara.

Vi följer den unge John, uppfostrad av sin moster och med mardrömmar från en undanträngd barndom. Vi ser honom återknyta kontakten med sin mamma Julia, skildrad som bipolär, gränslös som en blindkarta och med den mentala åldern hos en vinberusad studentfestare.

Och vi ser de små Beatlesmarkeringarna komma och gå: Lennon cyklar förbi parken Strawberry Fields, Lennon klottrar något om en valross i sin skolbok - och säkert tusen andra detaljer som man måste ha läst 120 poäng Beatleologi för att se.

Men det är ju inte John Lennon. Det är den ganska sega såpan om någon som påminner om honom. Berättad på ett taffligt, okänsligt sätt, som teckenspråk med hockeyhandskar.

Och länge retar man sig också på att Aaron Johnson i huvudrollen inte är särskilt lik John Lennon - men bara tills skådespelaren som ska föreställa Paul McCartney dyker upp.