Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Notan för Bergsbostäders fiasko

Bergsbostäder misslyckades med sina försäljningsmål – men konsultkostnaderna kvarstår.

Försäljningen av 17 lägenheter har hittills kostat 168 000 kronor.

Som LT berättade tidigare i veckan har det kommunala bostadsbolaget Bergsbostäder inte lyckats avyttra sina fastigheter i samma utsträckning som ledningen räknat med. Sedan augusti i fjol har man lyckats sälja 17 lägenheter, vilket ska jämföras med de 120 som enligt planen ska vara sålda i slutet av den här månaden. Det knappa försäljningsresultatet innebär att Bergsbostäder sålt mindre än var femte utannonserade lägenhet.

LT har sammanställt konsultkostnaderna för försäljningen av de hittills 17 sålda lägenheterna.

Lars Normark, som har haft liknade uppdrag hos andra kommunala bostadsbolag i länet och som tidigare vikarierat som ekonomichef i Berg, anlitades som konsult i augusti i fjol och har sedan dess arbetat med att försöka sälja huskropparna.

Han har hittills debiterat Bergsbostäder 168 651 kronor för försäljningen av de 17 lägenheterna. I priset ingår både resekostnader och moms.

– Vi hade fått ett kostnadsförslag på 120 000 kronor plus moms och resekostnader. Nu har det överskridits med 10 000 kronor, men det tycker jag är rätt rimligt, säger Bergsbostäders ordförande Kent Karlsson (BE).

I samband med beslutet att sälja ut stora delar av allmännyttan tillfrågades ingen annan än Lars Normark och bara ett kostnadsförslag lämnades därför in.

– I och med de här prisnivåerna behövde vi heller inte fråga fler. Om vi genomfört en offentlig upphandling hade vi kommit i gång först ett halvår senare. Vi tyckte att Normark hade rätt kompetens eftersom han jobbat med liknande uppdrag tidigare, säger Kent Karlsson.

Men kostnaden för utförsäljningen av Bergsbostäder kan komma att stiga ytterligare.

Som LT tidigare berättat har nya annonser om de fortfarande lediga lägenheterna lagts ut ytterligare en gång. Men om inga intressenter nappar inom ett par veckor står Bergsbostäders styrelse inför ett dilemma.

– Vi får i så fall ta ett nytt snack hur vi ska göra med lägenheterna som vi vill bli av med. Kanske får vi anlita Normark ytterligare en period, om han nu är villig att ta på sig uppdraget, säger Kent Karlsson.