Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norskt intresse för vindkraftteknikerutbildningen

Vindkraftteknikerutbildningen i Strömsund har väckt intresse över gränserna. Först ut är Norge som gärna vill skapa något liknande.

Yrkeshögskoleutbildningen för vindkrafttekniker vid Hjalmar Strömerskolan fick i onsdags ta emot besök från Verdal i Norge:

– Det var två personer, en representant från vidergående skole i Verdal och en från Scanwind, som kontaktade oss och bad att få komma, berättar Börje Johansson som är koordinator och höghöjdsinstruktör vid utbildningen.

Det är första gången man får besök från Norge, men troligen inte den sista. Utbildningen i Strömsund har rönt stort intresse, och konkurrensen är hård. Etthundratrettio personer sökte hit i höstas, av dessa kunde bara tjugo beredas plats. Det bör därför finnas utrymme för flera utbildningar, och Norge är i startgroparna:

– De har inte börjat än, utan är bara på idéstadiet. Därför ville de se hur vi har lagt upp utbildningen.

Börje Johansson hoppas på att kunna utveckla utbytet och samarbetet med grannlandet. Företaget Scanwind, som var med vid besöket, tillverkar turbiner till vindkraftverk, och sysslar mycket med forskning och utveckling. Det är därför en utmärkt praktikplats för eleverna i Strömsund. Börje Johansson tror att besökarna var nöjda med det de fick se:

– Resan var väl värd pengarna, tyckte de.