Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norska skiddamer varnas för sorgband

Att sörja en lagkamrats avlidne bror är okej.

Att bära sorgband som de norska skiddamerna hade i skiathlon-tävlingen på lördagen är däremot inte okej.

Därför får det norska längdlandslaget en reprimand av den internationella olympiska kommittén, IOK.

"Vi har den djupaste sympati för familjen, vänner och lagkamrater som har förlorat någon som stått dem nära och vi förstår deras önskan att hedra minnet. Men vi menar ändå att tävlingsarenorna, där atmosfären ska handla om glädje, inte är rätt plats för att sörja", säger IOK:s kommunikationsansvariga Emmanuelle Moreau enligt tidningen Verdens Gangs webbplats.

Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror gick bort i fredags och Jacobsen uttryckte på Twitter sin tacksamhet över lagkamraternas stöd:
"Tack för sorgbanden. Evigt tacksamt, oavsett om det blir medalj eller inte".

Men inga sörjande OS-deltagare får ha svarta sorgband.
"Med 2 800 deltagare är det dessvärre många som har mist vänner eller anhöriga. Vi förstår deras sorg, men att börja tillåta att tävlingarna blir en plats för sorg, det är inget vi önskar", säger Moreau.
– Vi visste att det var en risk vi tog men ville göra det och kände att det var riktigt, säger landslagschefen Vidar Løfshus.