Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norska grannarna kan få bredband via Valsjöbyn

Valsjöbyn blev snuvade på bredband när Jämtkraft avbröt utbyggnaden 2010.
Nu har man fixat bredbandet själva – och snart kan nätet dras vidare över gränsen till norska grannbyn Sörli.
– Det blir billigare att dra från Valsjöbyn än från Nordli, säger Björn Devik, boende i Sörli.

Annons

I samband med att Jämtkrafts kraftledningar i nordvästra Jämtland skulle stormsäkras och grävas ner så lades också bredbandsfiber ner i marken.

Men utbyggnaden stoppades 2010 vid Rötviken. Flera byar – bland annat Valsjöbyn – blev utan.

– Det var efter ett styrelsebeslut i Jämtkraft. Vi blev väldigt ledsna. Men rör var redan nerlagda ända hit, säger Torsten Brännmark, styrelsemedlem i föreningen Fibernät i Hotagen.

Med finansiering från EU (50 procent), Post- och telestyrelsen (17,5 procent) samt lokalbefolkningens egna pengar (30 procent) är snart drömmen om bredband till Valsjöbyn verklighet. Prislappen hamnar totalt på ungefär fem miljoner kronor och gör att 122 hushåll får tillgång till bländande snabbt bredband. I dag är det tekniskt möjligt att få upp hastigheten till åtminstone 1 000 megabit per sekund. Internetleverantören garanterar 100 megabit per sekund.

– Det är egentligen inte fibern som grävs ner som sätter begränsningen. Utan det är vad (internet)leverantören har för begränsningar, säger Dick Carlberg från Fiberfixarna som dragit de tunna fiberledningarna.

För att få ut dem i de befintliga rören så har man helt enkelt blåst med högtrycksluft ner i rören. Det har i sin tur fått fiberkablarna att vibrera och röra sig framåt. Arbetet startade i maj och officiellt slutdatum är första oktober.

– Det har gått bra så vi tror att vi kan vara klara redan den 15 september, avslöjar Dick Carlberg.

När LT besöker Valsjöbyn och tittar till den aktuella nergrävningen av bredband dyker filmarparet Dan Jåma och Anna Björk upp. De bor och arbetar i Luleå men har stuga i Valsjöbyn. Med ett snabbt bredband blir de mindre beroende av att vara på plats i Luleå.

– Det är helt avgörande för att jag ska kunna sitta och jobba härifrån. Det gör att jag kan ladda upp och ner stora filer, säger Anna Björk, som bland annat producerade Peter Stormare-filmen Varg.

Nu har även boende i grannbyn tre mil bort på norska sidan, Sörli, blivit intresserade. Björn Devik, som bor i Sörli, berättar att man tillsammans med Fibernät i Hotagen börjat undersöka möjligheterna att dra ledningar från Valsjöbyn ända fram till Sörli.

– Det är den billigaste lösningen, säger han.

Helst skulle Björn Devik vilja att man redan var i gång med fiber till Sörli.

– Men realistiskt är att vi kommer i gång med det nästa vår, säger han.