Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norska experter kallas in i jakten på parasiten

Svenska experter var på besök i Östersund på torsdagen för att hjälpa till att oskadliggöra parasiten i vattnet. På måndag kommer fler experter, den här gången från Norge.

Annons

Kommunen har sedan upptäckten av parasiten haft ett nära samarbete med den expertis som finns att tillgå i landet. Östersunds kommun hade på torsdagen besök av branschorganisationen Svenskt Vatten som i möte med lokal media ansåg att kommunen hanterat situationen på ett bra sätt, utifrån att händelsen i sig är ovanlig i Sverige.

Kommunen jobbar nu för fullt i vattenverket i Minnesgärde med att montera in det UV-filter som köpts och fraktats från Katrineholm.

Vilken verkan det filtret har kommer våra grannar i väst att hjälpa till med.

- Vi har nu riktat en förfrågan till expertis i Norge som kommer att hjälpa oss med bedömning av effekter av UV-ljuset i den nya reningsanläggningen, säger miljöchef Jari Hiltula.

Experterna anländer till Östersund nu på måndag.