Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norska betalkort spärrade för köp i spelbutiker

En ny lag i Norge gör att norrmän inte längre kan handla med betalkort i spelbutiker. Många spelbutiker säljer också tidningar, dricka, godis och tobak, men inte ens det kan norrmännen köpa med kort.

Orsaken att det inte går är att lagen förbjuder norrmän att använda betalkort för spel på internationella företag.

Lennart Lindow driver tobaks- och spelbutiken i Kärnanhuset i Östersund. Han har lämnat in en ansökan om att få kategoriseras som godis- och tobaksbutik istället, så att norrmännen kan handla med kort i butiken igen.

Den nya lagen kom som en överraskning för många norska turister i Sverige och för de cirka 8000 butikerna i Sverige som påverkas av lagen.

– Det kom som en chock. När kunden försöker betala med kortet står det bara medges ej. Men från början visste vi ju inte varför och de som skulle handla sa att de hade pengar och fick ge sig ut och leta en bankomat, berättar Lennart Lindow, som driver Direkten i Kärnan.

Han berättar om en kvinna i helgen som fick låna pengar av en väninna som hon träffade ute på stan efter att hon inte hittade en bankomat som var öppen så att hon kunde ta ut kontanter.

Det tog 14 dagar innan han förstod att det var något annat än att ingen hade teckning på korten som var problemet . Han ringde då till Swedbank Babs, som hanterar kortbetalningarna.

– Då fick jag veta hur det låg till. Vi och andra som är klassificerade som spelbutik drabbas av den nya lagen. Men det blir ju konstigt när de inte ens kan köpa glass hos oss, säger Lennart Lindow.

– Det känns också konstigt att vi inte fått någon information om detta. Många norrmän vet inte heller om det.

Tanken med kodningen av betalkorten var att det skulle skilja mellan spelkassor och kassor för annat, så som godis och dricka, men det är just kodningen som inte fungerar (TT).

– Jag har lämnat in en ansökan till Babs om att få kategoriseras som godis- och tobaksbutik istället för spelbutik, och i så fall fungerar kortbetalningen igen. Men jag har inte fått något svar på den ansökan, säger Lennart Lindow.Anna Sundblad är pressansvarig på Swedbank.

– Det här är ju en åtstramning i den norska lagen och det vi kan rekommendera det är att näringsidkarna kontaktar sin inlösande bank så får vi lösa det.

Att byta kategori, som Lennart Lindow ansökt om, skulle kunna vara en möjlig lösning, menar Anna Sundblad.