Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk polishjälp i gränsfjällen möter motvind i svensk lag

Polis och tull – både på svensk och norsk sida – satsar på att få jobba ihop.
Men den svenska lagen är den svåraste nöten att knäcka om samarbetet i gränsfjällen ska bli verklighet.

Polisen och tullen kan komma att få gemensamma lokaler i Gäddede. Svensk polis kan också komma att patrullera axel mot axel med de norska kollegorna i samband med större arrangemang, speciellt där invånare från bägge länder deltar.

Det handlar om att "införa ett tätt samarbete mellan svensk och norsk polis för att lösa polisens samhällsuppdrag på ett kostnadseffektivt sätt i ett område med stora avstånd, strategiska gränsövergångar och stora naturområden".

Så skriver Polismyndigheten i Jämtland efter att en rapport om gränslöst polissamarbete i Vaajmaområdet lades fram i juni.

Initiativtagare till den polisiära samarbetsplanen är Regionprojektet Vaajma som vid årsskiftet 2013/2014 drog igång en utredning för att ta reda på om det är möjligt med ett framtida polissamarbete över riksgränsen i området Lierne och Røyrvik på norsk sida samt Frostviken och Hotagen på svensk sida.

LT berättade om planerna i februari där ett konkret förslag var att installera polismyndigheten i den befintliga brandstationen i Gäddede.

– Det finns lokaler som räddningstjänsten i dag hyr där man skulle kunna inhysa andra funktioner och få en samarbetsform som kan bli spännande, sade Iréne Tängmark, säkerhetsansvarig på Strömsunds kommun.

Rapporten om samarbetet över gränsen och mellan de fyra kommunerna Strömsund, Krokom, Lierne och Röyrvik, lanserar 21 rekommendationer och den svårlösta nöten är hur svensk polis ska kunna agera på norsk mark.

Punkt 5 i rapporten:

"Verka för svensk lagändring så att svensk polis får behörighet att verka i Norge. Svensk polis har idag begränsad möjlighet att ingripa i Norge. Motsvarande möjlighet finns inte för norsk polis i Sverige. Det krävs en svensk lagändring – detta är det största hindret för samarbete".

Några andra punkter:

# Införa ett tätt samarbete mellan svensk och norsk polis för att lösa polisens samhällsuppdrag på ett kostnadseffektivt sätt i ett område med stora avstånd, strategiska gränsövergångar och stora naturområden.

# Samtjänstgörning mellan svensk och norsk polis för att öka synligheten, tillgängligheten och servicen samt för att styrka den förebyggande verksamheten och öka trygghetskänslan för befolkningen.

# Utbyte av underrättelseinformation mellan polis och tull för bättre övervakning och bekämpning av gränsöverskridande kriminalitet vid de sju gränsövergångarna i regionen.